keskiviikko 10. heinäkuuta 2024

Mitä tarkoittaa sana 'kirjanoppinut'

Toisinaan uskovat puhuvat negatiiviseen sävyyn kirjanoppineisuudesta. Mitä sillä tarkoitetaan? Eikö Raamattua saisi lukea?

Raamattu on Pyhän Hengen ilmoittamaa tietoa Jumalasta, joka on annettu meille oppaaksi elämän varrelle. Olisi nurinkurista, jos Raamatun Sanan osaamista ja kunnioittamista pidettäisiin uskovien kesken vääränä asiana. Sellainen opetus olisi eksytystä pois Sanan totuudesta ja viisaudesta. Sana 'kirjanoppinut' on peräisin Jeesuksen maanpäällisen elämän ajalta, mutta se ei tarkoita sitä, että Raamattua ei saisi lukea. 

Jeesus määritteli vääränlaisen kirjanoppineisuuden näin:

"Ja kaiken kansan kuullen hän sanoi opetuslapsillensa:

'Kavahtakaa kirjanoppineita, jotka mielellään käyskentelevät pitkissä vaipoissa ja haluavat tervehdyksiä toreilla ja etummaisia istuimia synagoogissa ja ensimmäisiä sijoja pidoissa, noita, jotka syövät leskien huoneet ja näön vuoksi pitävät pitkiä rukouksia; he saavat sitä kovemman tuomion."

- Luukas 20: 45 - 47

Jeesus puhui tekopyhistä kirkonmiehistä, jotka halusivat saada ihmisten kunnioituksen uskonsa takia, mutta eivät toteuttaneet uskoaan teoissaan eivätkä asenteissaan. He vaativat almuja köyhiltäkin, joiden piti lahjoittaa kirkolle viimeisiä ruokarahojaan, siitä samasta kertoo myös tarina lesken rovosta.

Kirjanoppineisuus tarkoittaa siis tässä kohtaa sitä, että pyhät kirjoitukset on kyllä luettu, mutta niitä ei ole sisäistetty sydämeen, eikä niitä noudateta arjessa. Valitettavasti nykyajassakin on tällaisia uskovia, joille näyttäytyminen uskovana on tärkeää oman egon takia, mutta joiden sydämissä ei ole lähimmäisenrakkautta ja rakkautta Jeesukseen, saatikka, että heillä olisi Pyhän Hengen voitelua. 

Aito usko Jeesukseen on elämäntapa ja sydämen kutsumus seurata Jeesuksen opetuksia ja esimerkkiä. Jeesus on tärkeämpi aidolle uskovalle kuin muiden ihmisten kunnioitus. Jeesus lähettää Pyhän Hengen niille, jotka aidosti etsivät tietä Jeesuksen luo ja pysyvät sillä tiellä.


Kuva: Pixabay


Suositus

Mikrosirun suunnittelija varoitti : Älä ota sirua ihosi alle !

Onko mikrosiru Ilmestyskirjan pedon luku 666 ? Kirjoitin tästä aiheesta entisessä blogissani ja kirjoitan nyt uudestaan, sillä tämä on tärke...

Kuukauden luetuimmat