sunnuntai 29. syyskuuta 2024

Vaikeat perhesuhteet ja väärät polut

Raamatun ennustusten mukaan lopun aikoina ihmiset kääntyvät toinen toisiaan vastaan; lapset vanhempiaan vastaan, sisarukset toisiaan vastaan, miniät anoppejaan vastaan ja vävyt appejaan vastaan. Rakkaus ja ihmisten keskinäinen kunnioitus katoavat. Se uuvuttaa kaikkien voimavaroja ja tekee ihmiset lopulta jopa sairaiksi. Mikä on nykyisten mielenterveysongelmien yksi syy; se taitaa olla rakkauden ja hyväksynnän puute.

On niin helppoa vastata vihaan vihalla ja kaunaan kaunalla. Vaikeampaa on antaa anteeksi ja rakastaa, vaikka ei saisi vastarakkautta. Viha ja epäoikeudenmukaisuus särkevät luottamusta, jota on vaikea korjata ehyeksi. Vaikeudesta huolimatta rakkaus aina kannattaa. Se luo uutta, korjaa särkyneitä sydämiä ja vapauttaa oman mielen katkeruudesta. 

On olemassa niitäkin ihmisiä, jotka eivät vastaa anteeksiantoon oikealla tavalla, vaan hyväksikäyttävät sitä tehdäkseen lisää pahaa. Tapauksesta riippuen silloin voi miettiä, onko itselle tai läheisille terveellistä tai turvallista olla tekemisissä sellaisen ihmisen kanssa. Joidenkin ihmisten omatunto on paatunut ja oikeudentaju on hämärtynyt, eikä sellaista ihmistä toinen ihminen voi muuttaa, jollei hän itse hae muutosta. Jeesus on hyvien muutosten Herra, joka luo paatuneen mielen tilalle uuden raikkaan ihmisen, silloin kun Hänen annetaan se muutos tehdä. Jokaisen on tehtävä itse päätös siitä, että haluaa muutosta ja haluaa ottaa ihanan Jeesuksen Vapahtajakseen.

Miniä tai vävy saattaa käännyttää puolisonsa tämän omia vanhempia vastaan, jos anoppi tai appi on sanonut jotain, mitä miniä tai vävy ei olisi halunnut kuulla. Puoliso joutuu silloin valitsemaan puolensa ja useissa tapauksissa hän valitsee puolisonsa näkökulman, koska elää hänen kanssaan. Siitä voi seurata välirikko omiin ikääntyviin vanhempiin. Sehän ei ole oikein. Lapsen ja vanhemman välejä ei saisi koskaan rikkoa, vaikka lapsi olisi jo aikuinen. Miniän tai vävyn suhde appivanhempiin voi olla joskus kärsivällisyyttä vaativaa, mutta jos kunnioittaa omaa puolisoa, kunnioittaa silloin myös puolison vanhempiakin. Tietysti se pätee myös toisinpäin, että aikuisen lapsen puolisoa pitää kunnioittaa, jotta heidän keskinäinen suhde pysyy hyvänä, vaikka vävy tai miniä ei vastaisikaan kaikessa omia toiveita. 

Mitä sitten, jos aikuisen lapsen puolison seura ei ole hyväksi omalle lapselle? "Huono seura hyvät tavat turmelee". Rakkaus on joskus sokea, kuten sanotaan. Nuori aikuinen ei aina itse huomaa sitä, miten hänen kumppaninsa seura vaikuttaa hänen omiin elintapoihinsa ja asenteisiinsa. Usein kumppanin vaikutus on hyvä ja kehittävä, mutta joissakin tapauksissa elämänkumppanin vaikutteet ovat huonoon suuntaan vieviä. Se särkee vanhempien sydäntä ja voi tuntua siltä, että aikuinen lapsi on joutunut pahan valtaan ja kulkee pimeyden tietä kohden, vaikka kaikki valon tien eväät on kotikasvatuksessa annettu. Oma ennen niin puhdashenkinen ja luottavainen tytär tai poika alkaa käyttäytymään eri tavoin, on ehkä kyyninen, epäluuloinen, välttelevä, itsepäinen ja sarkastinen omia vanhempiaan kohtaan ilman syytä. Mikä siihen väliin tuli? Puoliso, väärä ystävä vai sielunvihollinen? Näitä kysymyksiä vanhemmat saattavat mielessään pohtia. Joskus keskustelu aikuisen lapsen kanssa saattaa korjata tilannetta, mutta joskus se etäännyttää entisestään, koska aikuinen lapsi ei näe itse muutosta itsessään ja epäilee vanhempiensa näkemystä. 

Vanhemmuuden vastuu ei lopu siihen, kun lapsi täyttää 18 vuotta. Aika ajoin vanhempien ryhtiliikettä tarvitaan vielä myöhemminkin, vaikka se vaikeaa onkin toteuttaa. Moni ajattelee; 'minua ei tarvitse enää vanhempien kasvattaa, koska olen täysi-ikäinen'. Ehkä kasvatus-sana on harhaanjohtava siinä kohtaa kun vanhemmat huomaavat, että oma lapsi kulkee mielenmaisemassaan, asenteissaan ja teoissaan väärälle polulle. Onhan kyse enemmänkin suojelusta. Vanhemmat toivovat lapsilleen aina hyvää elämää ja tasapainoista tulevaisuutta. Ei kukaan halua menettää omia lapsiaan sielunvihollisen likaisiin käsiin.

Usein lapsen vääränlainen puoliso on ollut itse omien vanhempiensa väärän vaikutuksen uhri ja oppinut heiltä vääriä tapoja. Kuka silloin voittaa, kun parina ovat huonon kasvatuksen ja hyvän kasvatuksen jälkeläiset? Usein näyttää siltä, että väärät tavat tarttuvat helpommin toiseen ihmiseen kuin hyvät tavat, koska hyviä tapoja noudattavat ovat yleensä kiltimpiä ihmisiä. Sielunvihollinen osaa tartuttaa mustaa sielunmaisemaa ja kiusauksia ihmiseltä ihmiselle. Niin se teki Aatamillekin Eevan kautta. Ei Aatami vastustanut väärän hedelmän syömistä, koska oma rakas Eeva-vaimo sen hänelle ojensi. He molemmat lankesivat syntiin Jumalaa vastaan yhdenveroisina, vaikka Eeva lankesi ensin käärmeen houkutukseen.

Voiko kristitty vanhempi suostutella omaa aikuista lastaan eroamaan vahingollisesta puolisosta? Tämä on vaikea kysymys, koska Jeesus ei suosinut eroja. Ehkä kukaan vanhempi ei epäröi suostutella silloin, jos omaa lasta tai lapsenlapsia uhkaa vahingollisessa parisuhteessa hengenvaara. Lievemmissä ristiriidoissa avoin keskustelu ja esirukoukset ovat ensimmäinen toimenpide rakentavia ratkaisuja kohden. Pitää olla varovainen siinä, milloin eroa lähtee suostuttelemaan kenellekään, sillä usko Jeesukseen saattaa tehdä parisuhteessa ihmeitä aikaan hetkenä minä hyvänsä. Omien lasten vaikeita parisuhteita ei pidä hävetä, sillä häpeä ei kuulu rakkauteen. Aikuisten lasten olisi hyvä keskustella luottamuksella omien vanhempien kanssa jos parisuhteessa on säröjä, mutta se ei oikeuta vanhempia riitelemään vävyn tai miniän kanssa. Parhaimmillaan vanhemmat voivat elämänkokemuksellaan antaa viisaita neuvoja omalle aikuiselle lapselleen, joilla parisuhde voi mahdollisesti eheytyä. Kaikilla aikuisilla on mahdollisuus kasvaa ja kehittyä puolisona, aikuisena lapsena ja vanhempana. 

Vaikeissa perhesuhteissa on aina hyvä tarttua ensin rakkauden ja anteeksiannon aseeseen ja katkaista nopeasti vihan kierre. Joka on viisain, hän tekee rauhan ensin. 

Paavali kirjoitti ohjeita roomalaisille, jotka käyvät meille jokaiselle arjen ihmissuhteissa.

"Olkoon rakkaus vilpitön, kammokaa pahaa, riippukaa hyvässä kiinni. 

Olkaa veljellisessä rakkaudessa helläsydämiset toisianne kohtaan; 

toinen toisenne kunnioittamisessa kilpailkaa keskenänne.

Älkää harrastuksessanne olko veltot; olkaa hengessä palavat; palvelkaa Herraa.

Olkaa toivossa iloiset, ahdistuksessa kärsivälliset, rukouksessa kestävät.

Pitäkää pyhien tarpeet ominanne; harrastakaa vieraanvaraisuutta.

Siunatkaa vainoojianne, siunatkaa, älkääkä kirotko.

Iloitkaa iloitsevien kanssa, itkekää itkevien kanssa.

Olkaa keskenänne yksimieliset. "

- Roomalaiskirje 12: 9 - 16

 

"Älä anna pahan itseäsi voittaa, vaan voita sinä paha hyvällä."

- Room. 12: 21 

 

Turvaa Jeesukseen perheasioissa. Kuva: Pixabay

Suositus

Mikrosirun suunnittelija varoitti : Älä ota sirua ihosi alle !

Onko mikrosiru Ilmestyskirjan pedon luku 666 ? Kirjoitin tästä aiheesta entisessä blogissani ja kirjoitan nyt uudestaan, sillä tämä on tärke...

Kuukauden luetuimmat