lauantai 19. lokakuuta 2024

Kuolemaa ei tarvitse pelätä Jeesuksen kanssa

Kaikkihan me joskus kuolemme, mutta ihmiset suhtautuvat omaan kuolemaansa hyvin eri tavoin. Osa ihmisistä ei ajattele omaa kuolemaansa juuri lainkaan, ennenkuin se tulee iän tai sairauden mukana lähelle. Osa ihmisistä suhtautuu kuoleman ajatukseen kauhunsekaisin tuntein jo nuorena. Jotkut heistä miettivät sitä usein ja pohtivat, mitä kuolemassa tapahtuu, onko se ehkä pelottavaa ja sattuuko se. Eräässä aikakausilehdessä nuori nainen toivoi, että kuolemasta puhuttaisiin enemmän ja jaettaisiin somessa kuolleiden läheisten kuvia, jotta se hälventäisi pelkoa kuolemaa kohtaan. 

Jälkimmäisestä ideasta en ole samaa mieltä. Kuoleman hetkellä ja sen jälkeenkin ihmisellä pitää olla oikeus yksityisyyteen, ellei vainaja ole nimenomaan eläessään ja täysissä sielunvoimissaan toivonut itse, että hänen kuviaan saa jakaa ruumishuoneelta internettiin kaikkien katsottavaksi. Siinäkin tapauksessa kuvien jakaminen voi loukata kuolleen lähiomaisia. Kuolema on niin suuri ja koskettava asia, että siihen pitää suhtautua vainajaa ja omaisia kunnioittaen. En usko, että vainajien kuvien näkeminen vähentäisi merkittävästi kuolemanpelkoa. Silloin kun oma sukulainen kuolee, hänelle voi jättää hyvästit ruumishuoneella, jos niin haluaa. Siinä hetkessä voi kohdata kuoleman tyynet kasvot ja tunnustella vainajan kylmää otsaa. Mutta on hyvä miettiä sitä etukäteen, haluaako jättää mieleensä muistot läheisestä kuolleena ruumiina vai elävänä ihmisenä. Tämä on yksilöllistä ja vain omainen sen itse tietää, mitä hän tarvitsee sillä hetkellä käsittääkseen läheisen poismenon. Vaikka läheisen parantumaton sairaus olisikin suvun tiedossa, kuolema osaa aina yllättää ja surun käsittely kestää jonkin aikaa. Kuolleesta vainajasta näkee, ettei hän ole enää täällä. Jäljellä on vain ruumis, joka näyttää samalta kuin ihminen eläessään, mutta jossa ei ole enää kehon lämpöä, liikettä ja ilmeitä. 

Useimmat ihmiset, joilla on parantumaton sairaus ja ikää, toivovat omaa kuolemaansa noin pari viikkoa ennen kuin se luonnollisesti tapahtuu. Ihminen on tiedostanut silloin, että hänellä ei ole enää tulevaisuutta maan päällä ja sairauden kivutkin vaivaavat. Kuoleman toivomus johtuu varmaankin siitä, että pääsisi vihdoin vapaaksi kivuista. Kukaan ei kai tiedä, sattuuko itse kuoleminen, mutta jotkut hymyilevät kuoleman hetkellä. Hymy kuoleman hetkellä kertoo vähintäänkin siitä, että kivut ja huolet hellittävät otteensa ja jokainen tietää, että se on helpottava tunne. Voimme siis ymmärtää, että fyysiset kivut ja arjen huolet kuuluvat tähän maalliseen elämään, mutta niitä ei kukaan vie mukanaan tuonpuoleiseen. Kuoleman hetkellä tärkeämpää on sieluntila, sillä se jatkaa elämäänsä, vaikka maallinen ruumis jää tänne.

  • Joidenkin uskovien mielestä ihmisen 'hengessä' asuu Pyhä Henki ja että sielu olisi vain katoavaa kuten ruumiskin, mutta Raamattu itse puhuu ikuisesta sielusta useissa kohdin ja kehoittaa rakastamaan Jumalaa 'kaikesta sielusta, mielestä ja sydämestä'. Raamatun lauseessa ei sanota: 'rakasta Jumalaa kaikesta hengestäsi'. Pelastuksen kannalta ei ole kovin tärkeää, millä nimellä kutsumme ihmisen ikuista olemusta, mutta itse käytän sanaa 'sielu', koska Raamattukin sitä sanaa käyttää. 
Aina kun joku uskosta osaton kuolee, toivon mielessäni, että hän kääntyi Jeesuksen puoleen edes elämänsä viimeisillä hetkillä. Armo on tarjolla viimeiseen hengenvetoon asti, kuten tapahtui Golgatan ristillä pahantekijälle:
"Myös kaksi muuta, kaksi pahantekijää, vietiin hänen kanssaan surmattaviksi. Ja kun saavuttiin paikalle, jota sanotaan Pääkallonpaikaksi, niin siellä he ristiinnaulitsivat hänet [Jeesuksen] sekä pahantekijät, toisen oikealle ja toisen vasemmalle puolelle.

Mutta Jeesus sanoi: 'Isä, anna heille anteeksi, sillä he eivät tiedä, mitä he tekevät.'

Ja he jakoivat keskenään hänen vaatteensa ja heittivät niistä arpaa. Ja kansa seisoi ja katseli. 

Ja hallitusmiehet ivasivat häntä ja sanoivat: 'Muita hän on auttanut; auttakoon itseänsä, jos hän on Jumalan Kristus, se valittu.'

Myös sotamiehet pilkkasivat häntä, menivät hänen luoksensa ja tarjosivat hänelle hapanviiniä ja sanoivat: 'Jos sinä olet juutalaisten kuningas, niin auta itseäsi.'

Oli myös hänen päänsä päällä kirjoitus: 'Tämä on juutalaisten kuningas'. [INRI]

Niin toinen pahantekijöistä, jotka siinä riippuivat, herjasi häntä: 'Etkö sinä ole Kristus? Auta itseäsi ja meitä.'

Mutta toinen vastasi ja nuhteli häntä sanoen: 'Etkö sinä edes pelkää Jumalaa, sinä, joka olet saman rangaistuksen alainen? Me tosin kärsimme oikeuden mukaan, sillä me saamme, mitä meidän tekomme ansaitsevat; mutta tämä ei ole mitään pahaa tehnyt.'

Ja hän sanoi: 'Jeesus, muista minua, kun tulet valtakuntaasi.'

Niin Jeesus sanoi hänelle: 'Totisesti minä sanon sinulle: tänä päivänä pitää sinun oleman minun kanssani paratiisissa.' "

- Luukas 23: 32 - 43

Jeesus sanoi pahantekijälle, että hän saa olla Jeesuksen kanssa paratiisissa juuri samana päivänä, eli välittömästi heidän maallisen kuolemansa jälkeen. Jokainen, joka pelkää omaa kuolemaansa, saa luottaa Jeesukseen kuten pahantekijä luotti Häneen ristillä. Silloin kun sielussa on Jeesuksen rakkauden armollinen valo, ei voi päätyä pimeään paikkaan kuoleman jälkeen. Jeesus on siellä rajan toisella puolella vastassa ja sulkee omansa hellään syliinsä. 

En ole koskaan tavannut sellaista kristittyä, joka pelkäisi kuolemaa. Jeesuksen lähettämä Pyhä Henki antaa ainutlaatuisen rauhan niille, jotka Jeesukseen uskovat. Rauhattomia ja pelokkaita ovat he, joilla ei ole Jeesusta. Jeesuksen muita nimiä ovat mm. Vapahtaja, Pelastaja ja Hyvä Paimen. Eivät nuo nimet tule tyhjästä, vaan niissä kiteytyy Jeesuksen tärkein tehtävä meihin jokaiseen nähden. Jeesus itse sanoi, että ei ole suurempaa rakkautta kuin kuolla rakkaidensa puolesta. Jeesus kuoli puolestamme ja nousi ylös kuolleista, että meillä olisi ikuinen elämä. Hän sanoi ennen ristiinnaulitsemista opetuslapsille:

"Älköön teidän sydämenne olko murheellinen. Uskokaa Jumalaan, ja uskokaa minuun. 

Minun Isäni kodissa on monta asuinsijaa. Jos ei niin olisi, sanoisinko minä teille, että minä menen valmistamaan teille sijaa?

Ja vaikka minä menen valmistamaan teille sijaa, tulen minä takaisin ja otan teidät tyköni, että tekin olisitte siellä, missä minä olen.'

- Johannes 14: 1 - 3

Taivaan Isän kodissa on tilaa kaikille, jotka haluavat ottaa Jeesuksen vastaan. Uskottomilla on usein väärä käsitys, että Jeesus armahtaisi vain 'hyviä' ihmisiä. Ei se suinkaan ole niin, vaan Jeesus kuoli ristillä kaikkien puolesta, jotka haluavat uskoa Häneen Jumalan ainoana Poikana.

Jeesus sanoi selvästi, missä on taivaan portti:

"Jeesus sanoi hänelle: 'Minä olen tie ja totuus ja elämä; 

ei kukaan tule Isän tykö muutoin kuin minun kauttani.' "

- Johannes 14: 6

Noin suuria sanoja voi sanoa vain Jumalan Poika. Ota Jeesus vastaan ja saat rauhan sydämeesi. Varsinkaan nuoren ihmisen ei kuulu ajatella kuolemaa, vaan elämää. Elämä on lahja kaikkine haasteineenkin ja siitä pitää kiittää Taivaan Isää. Elämä ei lopu tähän maalliseen rajalliseen aikaan, vaan jatkuu ikuisuudessa, jossa ei ole kuolemaa, sillä Jeesus voitti kuoleman meidän puolestamme. Runsaasti siunausta ja mielenrauhaa sinulle Jeesuksessa Kristuksessa.

Kuva: Pixabay

Suositus

Mikrosirun suunnittelija varoitti : Älä ota sirua ihosi alle !

Onko mikrosiru Ilmestyskirjan pedon luku 666 ? Kirjoitin tästä aiheesta entisessä blogissani ja kirjoitan nyt uudestaan, sillä tämä on tärke...

Kuukauden luetuimmat