keskiviikko 2. lokakuuta 2024

Lahjoitin hyväntekeväisyyteen ja sain saman verran takaisin

Vapaiden uskonsuuntien evankelistat opettavat kymmenysten maksamista ja siitä koituvaa siunausta uskovalle. Wikipedia sanoo kymmenyksistä näin:

"Kymmenykset oli varhainen valtiollisen ja kirkollisen veron muoto, jonka kantaminen perustui Vanhan testamentin ohjeisiin. Kymmenysten maksaminen kuului jo varhaisina aikoina juutalaisten velvollisuuksiin. Raamatussa Jumala lupaa siunata kymmenysten maksajia yltäkylläisesti."
Nykyisin me maksamme valtion veroa tuloistamme yhteiskunnan palvelujen kattamiseksi. Vapaaehtoinen kirkollisveron maksaminen on omalla tavallaan kristillinen teko.
Moni kysyy; eikö se riitä, vai pitääkö vielä maksaa erillistä kymmenystä seurakunnalle tai hyväntekeväisyyteen? 

Kymmenysten ohjeen kautta Jumala opetti, että meidän maallinen omaisuutemme kuuluu Hänelle, vaikka se on meidän hallussamme ja hoidossamme. Sillä kaikki maailmassa on Jumalan, koska Hän loi kaiken. Jumalan tahto on, että me autamme toinen toisiamme, emmekä varastoi kaikkea omaisuuttamme itsellemme.

Jeesus puhui lesken rovosta. Toiset maksoivat kirkolle lahjoituksia liiastaan, jotkut viimeisistään, kuten esimerkin leski. Silloiset papit vaativat kaikkia maksamaan kirkolle tietyn summan, vaikka kaikilla ei olisi ollut siihen varaa. Leski joutui lahjoittamaan viimeiset ruokarahansa. 
Jeesus ei puhunut siitä sen vuoksi, että meidän pitäisi antaa kirkolle viimeiset ruokarahamme, vaan Hän tuomitsi silloisten pappien ahneuden ja epäoikeudenmukaisuuden, joka sorti köyhiä.

Eräs ev.lut. pappi sanoi saarnassaan, että vapaan suunnan evankelistat antavat 'katteettomia lupauksia' Jumalan siunauksista, jos heille lahjoittaa rahaa. 
Siinä mielessä pappi oli oikeilla jäljillä, että Jumalan seurakunnalle ei kuulu antaa lahjoituksia siinä toivossa, että saisi itse takaisin enemmän rahaa. Toisaalta Jumalan antamia lupauksia ei sovi mitätöidäkään. Mikään Jumalan antama lupaus ei ole katteeton.

Apostoli Paavali kirjoitti korinttolaisille:
"Huomatkaa tämä: joka niukasti kylvää, se myös niukasti niittää, ja joka runsaasti kylvää, se myös runsaasti niittää.  
Antakoon kukin, niinkuin hänen sydämensä vaatii, ei surkeillen eikä pakosta; sillä iloista antajaa Jumala rakastaa.

Ja Jumala on voimallinen antamaan teille ylenpalttisesti kaikkea armoa, että teillä kaikessa aina olisi kaikkea riittävästi, voidaksenne ylenpalttisesti tehdä kaikkinaista hyvää; niinkuin kirjoitettu on:  
'Hän sirottelee, hän antaa köyhille, hänen vanhurskautensa pysyy iankaikkisesti.' 
Ja hän, joka antaa siemenen kylväjälle ja leivän ruuaksi, on antava teillekin ja enentävä kylvönne ja kasvattava teidän vanhurskautenne hedelmät, 
niin että te kaikessa varastuen voitte vilpittömästi harjoittaa kaikkinaista anteliaisuutta, joka meidän kauttamme saa aikaan kiitosta Jumalalle.  
Sillä tämä avustamispalvelus ei ainoastaan poista pyhien puutteita, vaan käy vieläkin hedelmällisemmäksi Jumalalle annettujen monien kiitosten kautta.'
- 2. Kor. 9: 6 - 12

Jeesus sanoi:
"Sentähden, kaikki, mitä te tahdotte ihmisten teille tekevän, tehkää myös samoin heille; sillä tämä on laki ja profeetat.'

- Matt. 7: 12

Antaako Jumala vieläkin siunauksia, jos lahjoitamme rahaa hyvään tarkoitukseen? Vai kuuluiko lupaus Vanhan Testamentin aikaan? Jos mietitään tätä päivää, tuloverot kattavat yhteiskunnan tarpeelliset palvelut. Raamattu ei kuitenkaan tarkoittanut tässä lupauksessa veroja, vaan Jumalan suoria siunauksia lahjoitusten palkkana.

Kerron oman kokemukseni. Olen lahjoittanut hyväntekeväisyyteen vuosien mittaan satoja, ellen tuhansiakin euroja. En ole koskaan laskenut tarkkaa summaa. En ole saanut niitä summia rahana takaisin, enkä ole odottanutkaan saavani. Olen saanut muita siunauksia ja rukousvastauksia Jumalalta.

Viimeisen puolen vuoden aikana on kuitenkin käynyt kaksi kertaa niin, että olen lahjoittanut tietyn summan rahaa hyväntekeväisyyteen ja noin parin viikon kuluessa olen saanut saman summan rahaa takaisin eri tahoilta. Olen kiittänyt Jumalaa ja ollut vähän hämmästynytkin asiasta, vaikka tiedän tuon Jumalan lupauksen siunauksista. Jumala ei antanut takaisin enempää, vaan juuri saman summan kuin itse lahjoitin. Tämä kertoo siitä, kuinka tarkka Jumala on myös numeroissa. Aika huikeaa, vaikka niinhän Raamattu sanookin, että hän on laskenut jopa hiustemme lukumäärän. 

Jumalan näkemys ja ajoitus ovat aina huippuluokkaa. Mikään ei jää Häneltä huomaamatta, vaikka me joskus niin luulemme, ettei Hän meitä noteeraa. Kaikki rukousvastaukset ovat tulleet aina täsmällisesti oikeassa paikassa ja ajassa. Ei silloin kun itse niin toivomme, vaan niin kuin Hän viisaudessaan päättää.

Luota siis Jumalan johdatukseen, vaikka järki ei aina Jumalan tekoja ymmärrä. Meidän ei tarvitsekaan kaikkea ymmärtää, vaan ainoastaan luottaa ja uskoa hyvään ja rakastavaan Jumalaan ja Vapahtajaamme Jeesukseen, joka lähetti meille Pyhän Hengen valaisemaan tietä. Ole siunattu ja vapaa kaikista kahleista, jotka estävät sinua uskomasta ja saamasta Jumalan siunauksia.


Jeesus siunaa koteja. Kuva: Pixabay


Suositus

Mikrosirun suunnittelija varoitti : Älä ota sirua ihosi alle !

Onko mikrosiru Ilmestyskirjan pedon luku 666 ? Kirjoitin tästä aiheesta entisessä blogissani ja kirjoitan nyt uudestaan, sillä tämä on tärke...

Kuukauden luetuimmat