sunnuntai 14. heinäkuuta 2024

Älkää antako kutsua itseänne mestareiksi

Otsikko on lainaus Jeesuksen sanoista. Hän opetti opetuslapsille uskovan vaatimatonta asennetta. Jos korkea-arvoiset apostolit saivat nämä ohjeet ylipappi Jeesukselta, ne ohjeet kuuluvat myös meille, tämän päivän uskoville. Jeesus pohjusti näitä ohjeita sillä, että kirjanoppineet ja fariseukset eivät eläneet kuten saarnasivat, vaikka he tahtoivat, että heitä kutsutaan nimellä 'rabbi'.

"Mutta te älkää antako kutsua itseänne rabbiksi, sillä yksi on teidän opettajanne [Jeesus], ja te olette kaikki veljiä. 

Ja isäksenne älkää kutsuko ketään maan päällä, sillä yksi on teidän Isänne, hän, joka on taivaissa. 

Älkääkä antako kutsua itseänne mestareiksi, sillä yksi on teidän mestarinne, Kristus.

Vaan joka teistä on suurin, se olkoon teidän palvelijanne. 

Mutta joka itsensä ylentää, se alennetaan; ja joka itsensä alentaa, se ylennetään."

- Matteus 23: 8 - 12

Isällä ja mestarilla Jeesus tarkoittaa hengellistä opettajaa, ei biologista isää tai työpaikan mestaria.

Uskovan tulee kasvaa loppuun asti Pyhän Hengen pyhityksessä, joten itsensä ylentäminen voi pysäyttää hengellisen kasvun, jos kuvittelee jo tietävänsä kaiken. Itsensä ylentämisestä voi tulla turhamaisuuden, kilpailuhengen ja ylpeyden kompastuskivi ja silloin mennään jo hengellisessä kasvussa taaksepäin.

Kasvusta Jeesus sanoi:

"Sillä jokaiselta, jolle on paljon annettu, myös paljon vaaditaan; ja jolle on paljon uskottu, siltä sitä enemmän kysytään."

- Luukas 12: 48

Toisin sanoen, mitä enemmän Jumala antaa tietoa ja ymmärrystä, sitä enemmän siihen liittyy vastuuta. 

Jeesus kasvattaa meitä hengelliseen vastuuseen ja siihen, mitä on vielä edessäpäin tulossa. Pyhät hallitsevat lopulta maailmaa yhdessä Jeesuksen kanssa. Tämä maanpäällinen oppikoulu pitää vielä suorittaa viisaalla nöyryydellä Jeesuksen jalanjäljissä, eikä nostaa itseään liian aikaisin mestariksi. Vain yksi voi asettaa arvomme, mikä se sitten lopulta onkaan, ja se yksi on Jeesus Kristus. Jos mietimme maailman menestyneimpiä ihmisiä, he ovat olleet oppiessaan nöyriä ja ahkeria.

Maailmassa opitusta ja hankitusta ei ole Jeesuksen opetuslapselle hyötyä, vaan kaikki turha pitää karsia elämästä pois. Se tarkoittaa kaikkea aineetonta ja aineellista omaisuutta tai arvoa, mikä on esteenä Jeesuksen seuraamiselle. Jos olet rikas, pitääkö sinun myydä pois kaikki omaisuutesi ? Kyllä, siinä tapauksessa, jos sydämesi on rahassa ja omaisuudessa kiinni niin paljon, ettet kuuntele Pyhän Hengen ohjausta. 

"Niin ei myös teistä yksikään, joka ei luovu kaikesta, mitä hänellä on, voi olla minun opetuslapseni."

- Luukas 14: 33

Jeesus tietää vallan hyvin, kuinka monet maalliset asiat voivat viedä ihmisiltä kaiken energian ja mielenkiinnon pois Jumalasta. Nykyajan aikasyöppöjä ovat netti, some, TV ja monet muut ihmisten aikaa kuluttavat viihdykkeet. Uskon, että Jeesus käskee luopumaan niistäkin, jos ne estävät uskovaa kuulemasta Pyhän Hengen ohjausta. Jumalalle täytyy antaa aikaa päivittäin edes hetken ja sulkea kaikki tiedonvälityksen kanavat ja hiljentyä rukoukseen ja Jumalan ohjauksen kuulemiseen.

Uskollisuus kaikessa valmistaa uskollisuuteen Jeesusta kohtaan:

"Joka vähimmässä on uskollinen, on paljossakin uskollinen, ja joka vähimmässä on väärä, on paljossakin väärä."

- Luukas 16: 10 

Kukaan meistä ei tule täysin valmiiksi täällä maan päällä, vaikka meitä pyhitetään yhä uudelleen. Uskovan vaatimattomuudesta ja nöyryydestä Jumalaa kohtaan Jeesus kertoo vertauksen:

"Mutta Jeesus kutsui lapset tykönsä ja sanoi: 'Sallikaa lasten tulla minun tyköni älkääkä estäkö heitä, sillä sen kaltaisten on Jumalan valtakunta. Totisesti, minä sanon teille: joka ei ota vastaan Jumalan valtakuntaa niinkuin lapsi, se ei pääse sinne sisälle."

- Luukas 18: 16 - 17

Jeesuskin on nöyrä Isä Jumalan edessä:

"Jeesus sanoi hänelle: 'Miksi sanot minua hyväksi? Ei kukaan ole hyvä, paitsi Jumala yksin."

- Luukas 18: 19 

Tämän ajan ihmiset eivät ymmärrä Jumalan kaikkivaltiutta, koska tiede ja julkinen jumalanpilkka väheksyvät jatkuvasti Jumalaa. Ihmiset on aivopesty pois terveestä jumalanpelosta, joka käytännössä tarkoittaa Jumalan kaikkivoipaisuuden ja pyhyyden kunnioittamista. Jeesus voi tulla takaisin jo tämän tai seuraavan sukupolven aikana ja ihmiset vain pilkkaavat Jeesusta, kunnes pilkka eräänä päivänä äkisti juuttuu kurkkuun. Viisas valmistautuu jo nyt ja pitää yhteyttä Jeesukseen, jotta Hän tullessaan tuntisi meidät omikseen. Viimeistään silloin itsensä korottaneet alennetaan ja vaatimattomat ylennetään Jeesuksen totuuden katseen edessä.

Nöyryys ei tarkoita ihmisten edessä kynnysmattona olemista, vaan alttiutta kuunnella, oppia ja totella Pyhää Henkeä. Mitä tahansa ihminen elämässään opiskeleekin, ei mitään voi oppia ylpeällä asenteella. Ne, jotka ovat olleet kovakorvaisia vanhempiensa neuvoille, ne kehittyvät ihmisinä hitaammin kuin ne, jotka ovat kuunnelleet vanhempiensa neuvoja. Sama asia se on suhteessa Jumalaankin, että nöyrät oppivat nopeammin ja heille koittaa lopulta kunnia ja kirkkaus Jumalan valtakunnassa.

Ole siunattu ja Pyhä Henki valaiskoon sinun tiesi.

kuva: Pixabay


Suositus

Mikrosirun suunnittelija varoitti : Älä ota sirua ihosi alle !

Onko mikrosiru Ilmestyskirjan pedon luku 666 ? Kirjoitin tästä aiheesta entisessä blogissani ja kirjoitan nyt uudestaan, sillä tämä on tärke...

Kuukauden luetuimmat