lauantai 16. maaliskuuta 2024

Kiusauksista ja vastoinkäymisistä

Israelin kansan käytös erämaassa - kun he pakenivat Egyptistä Mooseksen johdolla - oli varoittava esimerkki siitä, ettei Jumalan suomia armotekoja sovi käyttää väärin. Paavali kirjoitti siitä:

"Sillä minä en tahdo, veljet, pitää teitä tietämättöminä siitä, että isämme olivat kaikki pilven alla ja kulkivat kaikki meren läpi ja saivat kaikki kasteen Moosekseen pilvessä ja meressä ja söivät kaikki samaa hengellistä ruokaa ja joivat kaikki samaa hengellistä juomaa. Sillä he joivat hengellisestä kalliosta, joka heitä seurasi; ja se kallio oli Kristus.  

Mutta useimpiin heistä Jumala ei mielistynyt, koskapa he hukkuivat erämaassa. Tämä tapahtui varoittavaksi esimerkiksi meille, että me emme pahaa himoitsisi, niinkuin he himoitsivat. 

Älkää myöskään ruvetko epäjumalanpalvelijoiksi kuten muutamat heistä, niinkuin kirjoitettu on: 'Kansa istui syömään ja juomaan, ja he nousivat iloa pitämään.'

Älkäämmekä harjoittako haureutta, niinkuin muutamat heistä haureutta harjoittivat, ja heitä kaatui yhtenä päivänä kaksikymmentä kolme tuhatta. 

Älkäämme myöskään kiusatko Herraa, niinkuin muutamat heistä kiusasivat ja saivat käärmeiltä surmansa. 

Älkääkä napisko, niinkuin muutamat heistä napisivat ja saivat surmansa tuhoojalta. 

Tämä, mikä tapahtui heille, on esikuvallista ja on kirjoitettu varoitukseksi meille, joille maailmanaikojen loppukausi on tullut. Sentähden, joka luulee seisovansa, katsokoon, ettei lankea.

Teitä ei ole kohdannut muu kuin inhimillinen kiusaus; ja Jumala on uskollinen, hän ei salli teitä kiusattavan yli voimienne, vaan salliessaan kiusauksen hän valmistaa myös pääsyn siitä, niin että voitte sen kestää."

- Paavalin 1. kirje korinttolaisille 10: 1 - 13

Monet Raamatun tarinat ovat vertauskuvallisia ihmisten uskonelämään. Niin myös Nooan tarina, kun hän rakensi suuren arkin, vaikka tulvaa ei ollut vielä näköpiirissä. Siinä on vertaus, että usko näkymättömään Jeesukseen on se arkki, joka kannattelee meitä uskovia sitten, kun tulva tulee.

Onko sinulle tapahtunut joskus niin, että kun elämä antaa vastoinkäymisiä, niitä tuleekin sitten useampia peräjälkeen tai jopa yhtä aikaa? Olen joskus itse kokenut niin, ja silloin olen miettinyt, että olenko loukannut Jumalaa jotenkin ja Hän haluaa näin minua herätellä, että kääntyisin nöyremmin Hänen puoleensa. Ehkä on hyvä tehdä itsetutkiskelua jos vastoinkäymisiä elämässä tulee eteen, mutta itsetunnon ei saa antaa musertua omiin virheisiin, vaan täytyy opetella rakentavaa tapaa kasvattaa itseään. Me olemme joka tapauksessa aina Jumalalle rakkaita ja arvokkaita ja Jumalan armolupaus Jeesuksen veren kautta on ikuinen. 

Jumala ei ketään kiusaa, kuten Raamatussa toisaalla sanotaan. Jumala voi silti sallia kiusauksia, jotka tulevat kiusaajalta, kuten edellisessä sanotaan: 'hän ei salli teitä kiusattavan yli voimienne'. Tämä lupaus tarkoittaa uskovia, joille Herra antaa voimia vastustaa kiusauksia. 

Kaikessa on kyse siitä, että me itse pysymme kiinni Jeesuksessa, emmekä ajelehdi Hänestä poispäin maailman tuulissa. Jos luovumme Jeesuksesta, luovumme samalla myös Jumalan siunauksista, armosta ja Jumalan enkelien suojeluksesta. Pahaa pääsee helpommin tapahtumaan meille, jos meillä ei ole Herran suojelusta.

Kasvattavatko vastoinkäymiset meitä ? Tähän on varmaan monia eri vastauksia, mutta ehkä vastoinkäymiset vahvistavat meitä silloin, kun niiden ei anna lannistaa itseään. Esimerkiksi, jos joku on arka pitämään puoliaan jossain asiassa ja eteen tulee tilanne, jossa on pakko ajaa omaa asiaansa eikä muualta saa apua, se voi kasvattaa selviytymään elämän haasteista. Seuraava haaste voi sitten olla helpompi kohdata. Ehkä Jumala voi näinkin kasvattaa meitä johonkin tehtävään, jonka Hän on meille varannut. Me emme näe aina asioiden kokonaisuuksia ennen kuin jälkikäteen, mutta Jumala näkee ne. Ei toki ole elämän tarkoitus, että meidän pitäisi aina kaikesta yksin selviytyä, sillä ihmiset on luotu toinen toisiaan varten, toisiaan tukemaan.

Sellaiset vastoinkäymiset, joista jää traumoja tai sairauksia vuosikymmeniksi, eivät ole kasvattavia, vaan ainoastaan voimia kuluttavia. Niiden tarkoitus on estää Jumalan suunnitelmia meidän varallemme ja sellaisten vastoinkäymisten takana on yleensä sielunvihollinen, joka usein toimii niiden ihmisten kautta, joita ei ole kirjoitettu Jeesuksen elämänkirjaan. Jeesuksella on voimia auttaa niidenkin vastamäkien yli, kun lujasti uskoo.

Jos joskus on tulehtuneet välit jonkin ihmisen kanssa, Jumala voi ohjata meitä kohtaamaan sellaiset ihmiset jossakin yllättävässä yhteydessä, tai jopa auttamaan heitä, jotka ovat meitä loukanneet. Näin Jumala ohjaa meitä tekemään sovintoja, sillä Jumalan armo ei tule meille, jos emme ole itse armollisia muille.

Elämä ei ole aina helppoa, mutta Jeesuksen rakkaus on helppoa vastaanottaa, kun luottaa Hänen rakkauteensa ja armoonsa. Silloin kun elämä on vaikeaa, täytyy pitää katse entistä enemmän kiinni Jeesuksessa. Vihollinen haluaisi, että me luopuisimme Jeesuksesta vaikeuksien keskellä, mutta silloin pitää toimia täysin päinvastoin kuin vihollinen haluaa meidän tekevän. Mitä enemmän kohtaamme vihollisen juonia, sitä tiukemmin tartumme Jeesuksen käteen ja Raamatun Sanaan.

SANASSA ON VOIMAA. Kun luemme Raamatun Sanaa, tunnemme sen mahdin. Täytyy myös muistaa puhua aina positiivisia sanoja, vaikka mieli pyrkisi olemaan negatiivinen. 

  • Jos mieli sanoo: 'tämä ei ikinä onnistu', täytyykin sanoa ääneen: 'tämä tulee onnistumaan'. 
  • Jos mieli sanoo: 'tuo ei koskaan opi välittämään muista', täytyykin sanoa: 'hän oppii välittämään'. 
  • Jos mieli sanoo: 'en anna koskaan anteeksi', täytyykin sanoa: 'annan anteeksi'.
  • Jos mieli sanoo: 'en koskaan parane', täytyykin sanoa: 'olen jo parantunut Jeesuksen haavojen kautta'.
  • Jos mieli sanoo: 'en koskaan pääse köyhyydestä', täytyykin sanoa: 'olen jo saanut taloudellisen avun Herralta'.


Positiiviset sanat tuovat positiivista Jumalan energiaa puoleemme.
Sen vuoksi Jeesus kehoitti kiittämään Jumalan rukousvastauksesta jo ennen kuin vastaus on edes tullutkaan. Raamatun luomiskertomus kertoo, että Jumala loi maailman SANALLAAN. Sehän kuulostaa meidän järkeemme mahdottomalta, mutta mitäpä meidän järkemme tietäisi Jumalan viisauteen verrattuna. 

"Ja Jumala sanoi: 'Tulkoon valkeus'. Ja valkeus tuli." - 1. Mooses 1: 3

Sanan voima on vaikuttavaa. Kuka tahansa haluaisi käyttää tuollaista voimaa kuten Jumala käytti luodessaan maailman. Jumalan Sanan voimaa voi ihminen käyttää vain Jeesuksen armon kautta ja sen vuoksi sitä ei voi kukaan käyttää vääriin tarkoituksiin. Jos tarkoitus on hyvä ja Jumalan tahdon mukainen, kokeile Raamatun Sanan voimaa lukemalla Sanaa ääneen ja sanomalla vaikka: 'Tulkoon terveys Jeesuksen nimessä ja veressä'. Jos ei onnistu ensimmäisellä kerralla, kokeile uudestaan.

Ole toivossa rikas ja kiusauksissa vahva meidän Herrassamme Jeesuksessa Kristuksessa. Siunausta.

Rukoilethan muiden puolesta, katso rukouspyynnöt täällä



 

Suositus

Mikrosirun suunnittelija varoitti : Älä ota sirua ihosi alle !

Onko mikrosiru Ilmestyskirjan pedon luku 666 ? Kirjoitin tästä aiheesta entisessä blogissani ja kirjoitan nyt uudestaan, sillä tämä on tärke...

Luetuimmat viikon aikana