torstai 28. syyskuuta 2023

Nuorten eksyminen väärille poluille pitää pysäyttää NYT


Kuningas Salomo varoitti poikaansa huonosta naisesta:

"Poikani, noudata minun sanojani ja kätke mieleesi minun käskyni. Noudata käskyjäni, niin saat elää, säilytä opetukseni kuin silmäteräsi. Sido ne kiinni sormiisi, kirjoita ne sydämesi tauluun.

Sano viisaudelle: 'Sinä olet sisareni', kutsu ymmärrystä sukulaiseksi, että varjeltuisit irstaalta naiselta, vieraalta vaimolta, joka sanoillansa liehakoitsee.

Sillä minä katselin taloni ikkunasta ristikon läpi, ja minä näin yksinkertaisten joukossa, havaitsin poikain seassa nuorukaisen, joka oli mieltä vailla.

Hän kulki katua erään naisen kulmaukseen ja asteli hänen majaansa päin päivän illaksi hämärtyessä, yön aikana, pimeässä. Ja katso, nainen tulee häntä vastaan, porton puvussa, kavala sydämeltä. Hän on levoton ja hillitön, eivät pysy hänen jalkansa kotona; milloin hän on kadulla, milloin toreilla, ja väijyy joka kulmassa.

Hän tarttui nuorukaiseen, suuteli häntä ja julkeasti katsoen sanoi hänelle: 'Minun oli uhrattava yhteysuhri, tänä päivänä olen täyttänyt lupaukseni. Sentähden läksin ulos sinua vastaan, etsiäkseni sinua, ja olen sinut löytänyt. Olen leposijalleni peitteitä levittänyt, kirjavaa Egyptin liinavaatetta. Vuoteeseeni olen pirskotellut mirhaa, aloeta ja kanelia. Tule, nauttikaamme lemmestä aamuun asti, riemuitkaamme rakkaudesta. Sillä mieheni ei ole kotona, hän meni matkalle kauas. Rahakukkaron hän otti mukaansa ja tulee kotiin vasta täydenkuun päiväksi.'

Hän taivutti hänet paljolla houkuttelullaan, vietteli liukkailla huulillansa; äkkiä hän lähti hänen jälkeensä, niinkuin härkä menee teuraaksi, niinkuin hullu jalkaraudoissa kuritettavaksi, niinkuin lintu kiiruhtaa paulaan; eikä tiennyt, että oli henkensä kaupalla, kunnes nuoli lävisti hänen maksansa.

Sentähden poikani, kuulkaa minua, kuunnelkaa minun suuni sanoja. Älköön poiketko sydämesi tuon naisen teille, älä eksy hänen poluillensa. Sillä paljon on surmattuja, hänen kaatamiaan, lukuisasti niitä, jotka hän on kaikki tappanut. Hänen majastaan käyvät tuonelan tiet, jotka vievät alas kuoleman kammioihin." - Sananlasku 7

Saman varoituksen voisi sanoa tyttölapsille huonoista miehistä, jotka houkuttelevat väärille poluille. Varoitetaanko enää nykyään teini-ikäisiä lapsia ja nuoria aikuisia väärästä seurasta ? Vai ajattelevatko vanhemmat, että 'kyllä elämä opettaa' ja 'virheitä pitää tehdä' ? Joskus väärät valinnat seuran suhteen ovat kohtalokkaita, kuten Salomon kertomuksessa tapahtui nuorelle kokemattomalle miehelle pahin mahdollinen seuraus.

Nuoret ovat vaikutuksille alttiita ja he eivät vielä osaa ajatella mahdollisia ikäviä seurauksia, mitä väärä seura voi tuoda. Kokemattomuus on luonnollista nuorena, eikä naiiviudesta voi nuoria syyttää. Nuorena ihminen vielä luottaa ihmisiin, jopa vääriinkin. Vanhempien olisi hyvä neuvoa nuoria maailman vaaroista, kuten Salomo teki. Kaikkia seuralaisia ei pidä nuorelle hyväksyä. Ei silloinkaan, vaikka he ymmärtämättömyyttään kapinoivat vanhempien neuvoja vastaan.

Internetin maailmanlaajuiset yhteydet lisäävät vääriä houkutuksia. Nuoret aikuiset viettävät paljon aikaa netissä ja saavat sieltä houkutuksia ja yllykkeitä yhä pahempiin kiusauksiin. Vanhempien velvollisuus on seurata nuorten netin käyttöä ja asettaa suojauksia ja estoja vaarallisille sivustoille ja keskustella nuorten kanssa netin vaaroista. On myös hyvä kannustaa nuoria terveellisiin harrastuksiin, kuten liikuntaan. Itsepuolustuskurssi olisi kaikille nuorille tarpeellista nykyaikana.

Monien uskovien vanhempien lapset ovat luopuneet uskosta Jeesukseen, ehkä ympäristön painostuksen takia. Tai he eivät ole löytäneet alun alkaenkaan omakohtaista uskoa, vaikka siihen on kenties yritetty kasvattaa. Nuoret haluavat kuulua muiden nuorten joukkoon, ja jos hengellinen yhteisö ei ole rakentava ja nuoria keskenään lähentävä, nuori helposti eksyy pois turvalliselta tieltä. Maailma houkuttelee nuoria eksymään monin eri tavoin, sillä maailman arvot ovat Jeesusta ja Hänen totuuttaan väheksyviä.

Mainitsen taas sielunvihollisen, se 'vanha vihtahousu' yritää pitää kiirettä kun Jeesuksen paluu lähenee, ja se iskee houkutuksillaan jo yhä nuorempiin lapsiin, kuten uutisista voimme kuulla. Lapset levittävät netissä niin pahoja itsetehtyjä väkivaltavideoita, että lastensuojelun ammattilaisetkin ovat jo järkyttyneitä, vaikka he ovat nähneet kaikenlaista. Vanhempien pitää valvoa ja suojella lapsiaan paremmin ja valikoida, millaisessa seurassa he liikkuvat.

TV:n väkivaltaviihde on haitallista, se antaa nuorille huonoja esimerkkejä ja sellaisen kuvan maailmasta, että väkivalta on 'normaali' asia. Varsinkin viikonloppuisin ohjelmatarjonta on lähes jokaisella TV-kanavalla veristä väkivaltaa tai kauhua. Vanhempien olisi tärkeää rajoittaa lasten ja nuorten TV:n katselua. Vanhemmat pääsevät hetkeksi helpommalla, kun lapset istutetaan netin tai TV:n ääreen, mutta se on varsin lyhytnäköistä ja ongelmia voi olla edessä sitä enemmän, mitä 'helpommalla' yritetään kasvatuksesta päästä. Väkivaltaviihde ei ole aikuisillekaan terveellistä katsottavaa. TV:ssä myös pilkataan Jeesusta hyvin monissa ohjelmissa ja se vääristää nuorten näkemyksiä Jeesuksesta ja eksyttää heitä yhä kauemmas.

Seurakuntien pitäisi järjestää nuorille enemmän kokoontumisia ja paikkoja, joissa he saisivat olla omia itsejään turvallisessa ilmapiirissä. Kun käy kirkon messuissa, tavallisina pyhinä siellä ei juuri nuoria näy, paitsi rippilapsia silloin tällöin. Voitaisiinko järjestää nuorten messuja, joissa olisi nuorekasta gospel-musiikkia ja nuoriin vetoavia - mutta ei ahdistavia - hengellisiä puheita ? Paljon olisi kirkollakin työsarkaa, että nykyinen huono suuntaus voitaisiin edes osaltaan pysäyttää. 

Lapset ovat hyvin pian tulevaisuuden tekijöitä. Heidän varassa tulee olemaan nykyisten aikuisten vanhuudenturva ja koko yhteiskunta. Maailmantilanne voi pahentua jyrkästi yhden sukupolven aikana, jos nuoriin ei panosteta juuri nyt. Heidät pitää hakea takaisin kotiin kaduilta ja pois netin ja TV:n hirveiltä vaikutuksilta. Ylen ja muiden TV-kanavien vastuulla on osallistua nuorten väkivallan kitkemiseen vähentämällä väkivaltaviihdettä. Myös somealustojen valvontaan pitää panostaa nykyistä enemmän, että kiusaaminen, vihapuheet, valeuutiset ja rikollisuus ei olisi siellä enää mahdollista. Kukaan ei voisi levittää väkivaltavideoita missään kolkassa Internettiä, jos valvonta toimisi, kuten sen kuuluu toimia.

Kerro Jeesuksesta lapsillesi hyvää. Hän on ainoa, joka voi pelastaa sielun ja koko elämän. 

💖

"Minä rakastan niitä, jotka minua rakastavat,

ja jotka minua varhain etsivät, ne löytävät minut."

Sananlaskut 8: 17


kuva: Pixabay


Suositus

Mikrosirun suunnittelija varoitti : Älä ota sirua ihosi alle !

Onko mikrosiru Ilmestyskirjan pedon luku 666 ? Kirjoitin tästä aiheesta entisessä blogissani ja kirjoitan nyt uudestaan, sillä tämä on tärke...

Luetuimmat viikon aikana