keskiviikko 13. maaliskuuta 2024

Herjaus on tapon veroinen synti


JUMALAN LAKI ON MEIDÄN KAIKKIEN PARHAAKSI

Aika moni nykyisin kiukuttelee Jumalan Sanaa vastaan. Keksitään kaikenlaista vastaväitettä, koska ei haluta kulkea totuuden tietä, vaan sydämen ylpeys kapinoi Jumalaa vastaan. TV-ohjelmat ja elokuvat antavat kristinuskosta enimmäkseen negatiivisen kuvan, poislukien hengelliset ohjelmat. Moni ei näe Kristuksen totuutta näiden eksytysten takaa.

Aito uskova kiittää Jumalaa siitä, että Hänen Sanansa ojentaa ja ohjaa takaisin oikealle polulle. Pienet lapset usein itkevät, kun vanhemmat ojentavat heitä. Ne ovat enimmäkseen vain kasvukipuja, joita myös aikuiset kokevat läpi elämän silloin tällöin.

Meille on aina armo tarjolla Jeesuksen ristintyön vuoksi, mutta Jumalan lakia täytyy kuitenkin noudattaa parhaansa mukaan. Armo ei ole lupaus, että saisi sen jälkeen jatkaa väärällä polulla. Armon ja vanhurskauttamisen jälkeen uskovan täytyy kulkea Jeesuksen viitoittamaa tietä, jos haluaa pysyä Jeesuksen uskollisena seuraajana loppuun asti. Jeesus puhui Jumalan laista Vuorisaarnassa:

"Te olette maailman valkeus. Ei voi ylhäällä vuorella oleva kaupunki olla kätkössä; eikä lamppua sytytetä ja panna vakan alle, vaan lampunjalkaan, ja niin se loistaa kaikille huoneessa oleville. Niin loistakoon teidän valonne ihmisten edessä, että he näkisivät teidän hyvät tekonne ja ylistäisivät teidän Isäänne, joka on taivaissa.

Älkää luulko, että minä olen tullut lakia tai profeettoja kumoamaan; en minä ole tullut kumoamaan, vaan täyttämään. Sillä totisesti minä sanon teille: kunnes taivas ja maa katoavat, ei laista katoa pieninkään kirjain, ei ainoakaan piirto, ennenkuin kaikki on tapahtunut.

Sentähden, joka purkaa yhdenkään näistä pienimmistä käskyistä ja sillä tavalla opettaa ihmisiä, se pitää pienimmäksi taivasten valtakunnassa kutsuttaman; mutta joka niitä noudattaa ja niin opettaa, se pitää kutsuttaman suureksi taivasten valtakunnassa.

Sillä minä sanon teille: ellei teidän vanhurskautenne ole paljoa suurempi kuin kirjanoppineiden ja fariseusten, niin te ette pääse taivasten valtakuntaan."

- Matteus 5: 14 - 20

Lamppu-vertauksella Jeesus tarkoittaa uskovien oikeita elämäntapoja. Jeesus sanoi, että Hän tuli täyttämään lain, eli Jeesuksen ristinkuolema ja sen seurauksena armo kuuluvat Jumalan lain piiriin. Jumalan armo ei siis ole häilyvä, vaan vakaa ja ikuisesti voimassa 'kunnes taivas ja maa katoavat' niille, jotka nöyrästi kääntyvät Taivaan Isän puoleen.

Jeesus puhuu edellisessä Vuorisaarnassa opettajien elämäntavoista, sen voi selittää myös toisin kaikkien tuntemalla termillä; elä niinkuin saarnaat. Jos evankelistat tai papit eivät omilla elintavoillaan noudata Jeesuksen oppeja, kuka muukaan niitä sitten noudattaisi. Toki hekin ovat epätäydellisiä ihmisiä, kuten me kaikki olemme, mutta katse pitäisi pitää Jeesuksen jalanjäljissä niin hyvin kuin itse kukin siihen kykenee. Opettaja, joka itse noudattaa Jumalan lakia, opettaa muitakin sitten yleensä oikealle polulle. Pyhä Henki antaa halun elää Jumalan lain mukaan ja sen vuoksi Pyhän Hengen vuodatus on uskoville hyvin tärkeää.

Jumalan lakiin kuuluu 10 käskyä, jotka Jumala antoi Moosekselle kivitauluissa. Kiveen hakattuina ne todistavat, että Jumala tarkoittaa niitä tosissaan. Kymmenen käskyä tarkentavat sitä, mitä Jumalan ja lähimmäisten kunnioittaminen käytännössä tarkoittaa.

Ihmissuhteet voivat olla joskus vaikeita, senhän me jokainen tiedämme joistakin tilanteista. Milloin lähimmäinen, naapuri tai työkaveri on ärsyttävä? Vastaus = Silloin, kun hän ei noudata Jumalan 10 käskyä, maallista lakia, tai asuintalon tai työpaikan järjestyssääntöjä. Säännöt ja lait on laadittu kaikkien meidän parhaaksi, että tasapaino säilyisi ja kaikkien olisi hyvä ja turvallista elää, tehdä työtä ja asua. Tasapaino järkkyy silloin, kun joku ottaa ohjat omiin käsiinsä ja toimii itsekkäästi muista piittaamatta.

HENKINEN VÄKIVALTA SATTUU KUIN FYYSINEN VÄKIVALTA

Jeesus puhui henkisestä väkivallasta ja herjauksista, jotka ovat yhtä suuria lainrikkomuksia kuin tappo:

"Te olette kuulleet sanotuksi vanhoille: 'Älä tapa', ja: 'Joka tappaa, se on ansainnut oikeuden tuomion'. Mutta minä sanon teille: jokainen, joka vihastuu veljeensä, on ansainnut oikeuden tuomion; ja joka sanoo veljelleen: 'Sinä tyhjänpäiväinen', on ansainnut suuren neuvoston tuomion; ja joka sanoo 'Sinä hullu', on ansainnut helvetin tulen.

Sentähden, jos tuot lahjaasi alttarille ja siellä muistat, että veljelläsi on jotakin sinua vastaan, niin jätä lahjasi siihen alttarin eteen, ja käy ensin sopimassa veljesi kanssa, ja tule sitten uhraamaan lahjasi. Suostu pian sopimaan riitapuolesi kanssa, niin kauan kuin vielä olet hänen kanssaan tiellä, ettei riitapuolesi vetäisi sinua tuomarin eteen ja tuomari antaisi sinua oikeudenpalvelijalle, ja ettei sinua pantaisi vankeuteen. Totisesti minä sanon sinulle: sieltä et pääse, ennenkuin maksat viimeisenkin rovon." 

- Matteus 5: 21 - 26

Jeesus varoittaa Vuorisaarnassa sekä maallisen lain, että Jumalan lain rangaistuksista. Me uskovat saamme kiittää Jumalaa näistä varoituksista, sillä Jeesus puhui niistä sen vuoksi, että me osaisimme välttää virheitä ja välttyisimme myös rangaistuksilta. Kuinka helposti monella lipsahtaakaan suusta loukkaavia ja herjaavia sanoja lähimmäiselle. Se ei ole pikkuasia, koska pahat sanat voivat aiheuttaa henkisiä vaurioita ihmisille. Maallinen lakikaan ei hyväksy panettelua, herjausta, mustamaalausta tai kiusaamista ja Jumalan lain mukaan ne ovat syntejä, joiden vuoksi ei pääse taivaaseen. Pahat sanat tappavat ihmisiä henkisesti, joten ne ovat tapon veroisia tekoja Jumalan mielestä.

Sosiaalinen media on hallitsemattomissa käsissä nykyisin. Kommentteja ei valvota niin hyvin kuin kuuluisi ja henkistä lyömistä pääsee tapahtumaan monessa mediassa joka päivä. Jos valvonta ja sensuuri olisi tehokkaampaa, loukkaavia kommentteja ei näkyisi missään. Some ei ole herkille lapsille ja nuorille sopiva paikka, ja kaikkien vanhempien pitäisi tiedostaa tämä asia. Kiusaamisen lisäksi somessa liikkuu rikollisia, jotka käyttävät lapsia hyväkseen tai huijaavat maksamaan rahaa. Ihmisten valokuvia ja henkilö- ja osoitetietoja käytetään häikäilemättä hyväksi rikollisiin tarkoituksiin. Jos joku loukkaa toista henkilöä somessa, loukkaaja joutuu siitä yleensä vastuuseen, jos loukattu jaksaa ajaa omaa asiaansa. Myös sellaisen somealustan valvojan pitäisi joutua vastuuseen, koska se ei ole valvonut kommentteja riittävästi. 

Jokainen, joka on seurannut Vastaamo-murron rikoskäsittelyä, tietää, miten on käynyt rikoksen uhreille; jotkut heistä ovat ajautuneet itsemurhiin. Tässäkin näemme suoran esimerkin siitä, että henkinen loukkaus on tapon veroinen synti. Tässä tapauksessa rikos kohdistui heikkoihin ja sairaisiin ihmisiin, eli siinä rikoksessa lyötiin lyötyä. En kommentoi nyt rikoksesta epäiltynä olevaa henkilöä, sillä en toimi syyttäjän ammatissa, mutta tämä tapaus on esimerkki siitä, miten totta Jeesus puhui edellisissä Raamatun jakeissa. 

Jos joku herjaa tai jakaa loukkaavaa tietoa sinusta - älä anna sen mennä ihosi alle. Katso Jeesuksen rakkauteen päin, ota Hänet Puolustajaksesi. Kun saat Jeesuksen rauhan sydämeesi, et lannistu ihmisten pahoista sanoista, vaan voit edelleen nähdä peilissä Jumalan rakastaman, ehjän ihmisen. Me jokainen olemme joskus olleet tavalla tai toisella rikkinäisiä, mutta Jeesus luo meistä uudella tavalla ehjiä ja sen jälkeen emme enää murru niin helposti maailman tuulissa. Rukouksen, seurakuntayhteyden ja Sanan lukemisen kautta Jeesus löytyy ihmeellisellä tavalla ja Hän tekee sinussa lempeää työtä päivästä päivään elämäsi loppuun asti. Jeesus kärsi itse herjauksia, jotta muiden ihmisten herjaukset eivät sattuisi niin paljon meihin. Paljon siunausta sinulle ja pidä pääsi pystyssä, sillä olet Kuninkaan rakas valittu.



Suositus

Mikrosirun suunnittelija varoitti : Älä ota sirua ihosi alle !

Onko mikrosiru Ilmestyskirjan pedon luku 666 ? Kirjoitin tästä aiheesta entisessä blogissani ja kirjoitan nyt uudestaan, sillä tämä on tärke...

Luetuimmat viikon aikana