maanantai 13. marraskuuta 2023

Älkää murehtiko huomisesta, sanoi Jeesus

 Jeesus puhui Vuorisaarnassa ihmisten arkihuolista;

"Älkää siis murehtiko sanoen: 'Mitä me syömme?' tahi: 'Mitä me juomme?' tahi: 'Millä me itsemme vaatetamme?' Sillä tätä kaikkea pakanat tavoittelevat. Teidän taivaallinen Isänne kyllä tietää teidän kaikkea tätä tarvitsevan. Vaan etsikää ensin Jumalan valtakuntaa ja hänen vanhurskauttansa, niin myös kaikki tämä teille annetaan. Älkää siis murehtiko huomisesta päivästä, sillä huominen päivä pitää murheen itsestään. Riittää kullekin päivälle oma vaivansa."
Matteus 6: 31 - 34

Moni ehkä ajattelee, että se on helpommin sanottu kuin tehty, ettei ajattelisi ollenkaan huomisen haasteita. Toki tulevaisuuden suunnitelmia voi tehdä ja niin pitääkin jossain määrin tehdä, jotta elämä pysyy raiteillaan. Jeesus tarkoitti varmaankin turhia murheita, joista voi syntyä turhaa stressiä. Jeesus tunnustaa, että elämässä tulee eteen vaivoja ja murheitakin. Huomisen murheita on kuitenkin turhaa stressata etukäteen silloin, jos etukäteen ei voi niitä ratkaista. Huomenna voi tapahtua myös jotain kivaa, ihan yllättäen, jota ei ole osannut odottaa. Ehkä voi tapahtua jotain sellaista, joka kääntää elämän suunnan kokonaan parempaan suuntaan. Huominen pitäisi nähdä aina mahdollisuutena johonkin hyvään. Se ei ole naiiviutta, kuten jotkut voisivat sanoa, vaan se on elämänviisautta ja luottamusta Jumalaan. Luottamus Jumalaan ei ole harvojen etuoikeus, vaan se on mahdollista kaikkien saavuttaa.

Minulla kävi vieras, joka stressasi seuraavan päivän viikkosiivousta ja mahdollista sairastumista sukurasitteen perusteella, vaikka hän ei ole sairas. Nämä juuri ovat niitä turhia murheita, joita ei pidä tänä päivänä kantaa. Hänelle olisi ollut terveellisempää nauttia vierailusta sillä hetkellä kun hän oli kylässä valmiissa pöydässä. Joillekin ihmisille on vaikeaa elää hetkessä, mieluummin muistellaan vanhoja tai stressataan tulevia, kuin tartutaan juuri käsillä olevaan hetkeen. Tämän päivän tapahtumat ovat jo huomenna muistoja ja tänään voi tehdä muistoista niin hyviä kuin kykenee.

Jeesus antoi lupauksen, että kaikki tarpeellinen annetaan taivaasta, kun ensin löydetään taivaan valtakunta. Jeesus sanoi toisessa Raamatun jakeessa, että taivaan valtakunta on sisällisesti meissä itsessämme. Niinhän se onkin, Pyhän Hengen vuodatuksen kautta. Pyhän Hengen kautta tulemme tuntemaan Jumalan vanhurskauden ja sen rauhan, jonka Jeesus meille lupasi lähettää.

Pyhä Henki antaa voimia siihenkin, että uskallamme jättää huomisen mahdolliset murheet huomiselle päivälle. Luotamme siihen, että Jumalan rakkaus ja voima kantavat meitä eteenpäin huomennakin, niinkuin Hän tänään ja eilenkin on kantanut. Pyhä Henki antaa myös uusia ideoita, kuinka elämän haasteista voi selviytyä voittajana. Pyhä Henki on elämämme kompassi, jonka avulla emme eksy.

Jos stressaat jo sunnuntaina, kuinka paljon töitä sinulla on edessä maanantaina, koko sunnuntai-päivä menee siinä hukkaan. Sunnuntai on Jumalan käskyn mukaan lepopäivä ja se pitäisi oppia viettämään sellaisena, huolimatta rästissä olevista töistä tai askareista. Jumala haluaa saada ihmisten huomion itselleen edes yhtenä päivänä viikossa, sunnuntaisin, tai mikä päivä onkaan sitten vapaapäivä itse kullakin. Vapaapäivisin on tarkoitus rukoilla ja lukea Raamattua, tai käydä seurakunnan tapahtumissa. Mitään askareita ei silloin pitäisi tehdä, muuta kuin valmistaa ruokaa. Tämä ei ole millään muotoa ahdistava käsky, vaan päinvastoin vapauttava. Lepopäivisin on Jumalan antama lupa levätä ja kerätä voimia seuraavaa viikkoa varten. Olisikohan ihmisillä ollenkaan viikonloppuvapaita, jos Jumala ei olisi alun perin säätänyt niin ? Kun opettelee kunnioittamaan lepopäiviä, se antaa terveellisiä taukoja arjen rutiineihin ja siten jaksaa paremmin. Jos stressaavia ajatuksia seuraavasta päivästä tai viikosta nousee mieleen, silloin pitäisi muistaa aina ajatella; 'Jätän tämän asian huomisen tehtäväksi, nyt elän tätä päivää.'

Usein ihmiset kiittävät Jumalaa vain silloin, kun jotain erityisen hyvää on tapahtunut. Jumalaa voi kiittää joka päivä, olipa sitten harmaa räntäsade ja perheenjäsenet kiukuttelevat, tai aurinkoinen palkkapäivä. Ei ole vaikeaa keksiä kiitoksen aiheita, jos katsoo luonnossa ympärilleen, kuinka kauniin luonnon Luoja meille loi, tai muistaa Jeesuksen uhrautumisen meidän puolestamme, jotta meillä olisi pelastus Hänessä. Suomalaisilla on taipumus negatiivisuuteen, mutta siitä on mahdollista päästä irti Jeesuksen avulla. Negatiiviset ajatukset syövät eniten ihmistä itseään ja myös lähiympäristöä. Moni on huomaamattaan negatiivinen monessa asiassa. Pyhä Henki antaa valon, joka on hyvä suoja negatiivisuutta vastaan. 

Etsi Jumalan valoa rukouksin ja Raamatun Sanan voiman kautta. Etsivä löytää, kuten Jeesus sanoi. Siunausta tähän viikkoon! 


Kuva: Pixabay


Suositus

Mikrosirun suunnittelija varoitti : Älä ota sirua ihosi alle !

Onko mikrosiru Ilmestyskirjan pedon luku 666 ? Kirjoitin tästä aiheesta entisessä blogissani ja kirjoitan nyt uudestaan, sillä tämä on tärke...

Luetuimmat viikon aikana