sunnuntai 21. huhtikuuta 2024

Kymmenen Käskyä

"Kolmantena kuukautena siitä, kun israelilaiset olivat lähteneet Egyptin maasta, juuri samana kuukauden päivänä, he tulivat Siinain erämaahan. Sillä he olivat lähteneet Refidimistä, tulleet Siinain erämaahan ja leiriytyneet erämaahan; ja Israel oli siellä leirissä vuoren kohdalla. Ja Mooses nousi Jumalan tykö, ja Herra huusi häntä vuorelta ja sanoi: 

'Sano näin Jaakobin heimolle ja ilmoita israelilaisille: 'Te olette nähneet, mitä minä olen tehnyt egyptiläisille ja kuinka minä olen kantanut teitä kotkan siivillä ja tuonut teidät luokseni. Jos te nyt kuulette minun ääntäni ja pidätte minun liittoni, niin te olette minun omaisuuteni ennen kaikkia muita kansoja; sillä koko maa on minun. Ja te olette minulle pappisvaltakunta ja pyhä kansa.' Sano nämä sanat israelilaisille.'

Kun Mooses tuli takaisin, kutsui hän kokoon kansan vanhimmat ja puhui heille kaikki ne sanat, jotka Herra oli käskenyt hänen puhua. Niin koko kansa vastasi yhtenä miehenä ja sanoi: 'Kaiken, mitä Herra on puhunut, me teemme.' Ja Mooses vei kansan vastauksen Herralle. Niin Herra sanoi Moosekselle: 

'Katso, minä tulen sinun tykösi paksussa pilvessä, että kansa kuulisi, kun minä puhun sinun kanssasi, ja uskoisi myös sinua ainiaan.' 

Ja Mooses ilmoitti Herralle kansan vastauksen.

Niin Herra sanoi Moosekselle: 'Mene kansan luo ja pyhitä heidät tänä päivänä ja huomenna, ja peskööt he vaatteensa. Ja olkoot valmiit kolmanneksi päiväksi; sillä kolmantena päivänä Herra astuu koko kansan nähden alas Siinain vuorelle."

- 2. Mooses 19: 1 - 11

10. - 11. jakeissa näemme esikuvan Kristukseen, joka nousi kolmantena päivänä ylös ja puhdisti armoverellään meidän syntimme puhtaiksi, jotta me voisimme pyhittyä taivaskelpoisiksi.

"Ja kolmantena päivänä, kun aamu oli tullut, alkoi jylistä ja salamoida, ja paksu pilvi laskeutui vuoren ylle, ja kuului ylen kova pasunan ääni, niin että koko kansa, joka oli leirissä, vapisi pelosta. Silloin Mooses vei kansan leiristä Jumalaa vastaan, ja he asettuivat vuoren juurelle. Ja koko Siinain vuori peittyi savuun, kun Herra astui sille alas tulessa, ja siitä nousi savu niinkuin pätsin savu, ja koko vuori vapisi kovasti. Ja pasunan ääni koveni kovenemistaan. Mooses puhui, ja Jumala vastasi hänelle jylinällä. Ja Herra astui alas Siinain vuorelle, vuoren kukkulalle, ja Herra kutsui Mooseksen vuoren kukkulalle; ja Mooses nousi sinne ylös.  

Niin Herra sanoi Moosekselle: 'Astu alas ja varoita kansaa tunkeutumasta lähelle Herraa, häntä nähdäkseen, sillä silloin heistä moni kaatuu. Papitkin, jotka saavat lähestyä Herraa, pyhittäkööt itsensä, ettei Herra heitä tuhoaisi.'

Mutta Mooses vastasi Herralle: ' Kansa ei voi nousta Siinain vuorelle, sillä sinä olet varoittanut meitä ja sanonut: 'Merkitse raja vuoren ympäri ja pyhitä se'.

Niin Herra sanoi hänelle: 'Astu alas ja tule taas ylös, sinä ja Aaron sinun kanssasi. Mutta papit ja kansa älkööt tunkeutuko ylös, Herraa lähelle, ettei hän heitä tuhoaisi.'

Ja Mooses astui alas kansan luo ja sanoi heille tämän. 

Ja Jumala puhui kaikki nämä sanat ja sanoi: 

(1. Käsky) 'MINÄ OLEN HERRA, joka vein sinut pois Egyptin maasta, orjuuden pesästä. Älä pidä muita jumalia minun rinnallani. Älä tee itsellesi jumalankuvaa äläkä mitään kuvaa, älä niistä, jotka ovat ylhäällä taivaassa, älä niistä, jotka ovat alhaalla maan päällä, äläkä niistä, jotka ovat vesissä maan alla. Älä kumarra niitä äläkä palvele niitä. Sillä minä, Herra, sinun Jumalasi, olen kiivas Jumala, joka kostan isien pahat teot lapsille kolmanteen ja neljänteen polveen, niille, jotka minua vihaavat; mutta teen laupeuden tuhansille, jotka minua rakastavat ja pitävät minun käskyni.

(2. käsky) Älä turhaan lausu Herran, sinun Jumalasi nimeä, sillä Herra ei jätä rankaisematta sitä, joka hänen nimensä turhaan lausuu.

(3. käsky) Muista pyhittää lepopäivä. Kuusi päivää tee työtä ja toimita kaikki askareesi; mutta seitsemäs päivä on Herran, sinun Jumalasi sapatti; silloin älä mitään askareita toimita, älä sinä älköönkä sinun poikasi tai tyttäresi, sinun palvelijasi tai palvelijattaresi tai juhtasi älköönkä muukalaisesi, joka sinun porteissasi on. Sillä kuutena päivänä Herra teki taivaan ja maan ja meren ja kaikki, mitä niissä on, mutta seitsemäntenä päivänä hän lepäsi; sentähden Herra siunasi lepopäivän ja pyhitti sen.

(4. käsky) Kunnioita isääsi ja äitiäsi, että kauan eläisit siinä maassa, jonka Herra, sinun Jumalasi, sinulle antaa.

(5. käsky) Älä tapa.

(6. käsky) Älä tee huorin.

(7. käsky) Älä varasta.

(8. käsky) Älä sano väärää todistusta lähimmäisestäsi.

(9. käsky) Älä himoitse lähimmäisesi huonetta.

(10. käsky) Älä himoitse lähimmäisesi vaimoa äläkä hänen palvelijaansa, palvelijatartaan, härkäänsä, aasiansa äläkä mitään, mikä on lähimmäisesi omaa.'

Ja kaikki kansa havaitsi jylinän, tulen leimaukset, pasunan äänen ja vuoren suitsuamisen; ja kun he sen havaitsivat, vapisivat he ja pysyivät taampana. Ja he sanoivat Moosekselle: 

'Puhu sinä meidän kanssamme, niin me kuulemme. Älköön Jumala puhuko meidän kanssamme, ettemme kuolisi.'

Mutta Mooses vastasi kansalle: 'Älkää peljätkö, sillä Jumala on tullut koettelemaan teitä, että Herran pelko olisi teidän silmäinne edessä ja ettette syntiä tekisi.' "

- 2. Mooses 19: 16 - 25 ja 20: 1 - 20 

9. - 10. käskyt tarkoittavat tässä ajassamme myös lähimmäisen muuta omaisuutta, kuten autoa, venettä, taloa, kesämökkiä, ja mitä tahansa toisen omaa.

Mooses sai paljon muitakin lakeja Jumalalta, joista osa ei ole enää voimassa nykymaailmassa, mutta ne ovat esikuvia, että yhteiskunnassa pitää olla aina lakeja, joita kuuluu kansan noudattaa. Kymmenen käskyä ovat edelleen ja ikuisesti voimassa, ne ovat rakkauden käskyjä, kuinka meidän tulee kunnioittaa yhtä oikeaa Jumalaa ja lähimmäisiämme.

Jeesus muistutti kymmenestä käskystä puheissaan ja myös näistä Jumalan käskyistä:

"Älä sorra äläkä ahdista muukalaista, sillä te olette itse olleet muukalaisina Egyptin maassa. Älkää sortako leskeä tai orpoa." - 2. Mooses 22: 21(20) - 22 (21)

Tähän päivään sopiva laki on myös:

"Älä levitä valheellista huhua, äläkä anna apuasi syylliselle rupeamalla vääräksi todistajaksi. Älä ole joukon mukana tekemässä pahaa, äläkä todista riita-asiassa niin, että taivut joukon mukaan ja väännät oikean vääräksi." - 2. Mooses 23: 1 - 2

Kymmenessä käskyssä Jumala kieltää tekemästä mitään jumalan kuvia. Se perustuu silloisiin epäjumalan palveluksiin, kun eläimiä ja taivaankappaleita palvottiin muka 'jumalina'. Historiallisista raunioista ja luolista on löydetty tällaisia kuvia. Vieläkin palvotaan patsaita ja ikoneja muissa uskonnoissa ja uskotaan, että sellaisilla palvontamenoilla saadaan ihmeitä aikaan. Jumala on Henki, joka elää kaikkialla, mutta ei taide-esineissä eikä talismaaneissa. Sellaiset esineiden palvonnat ovat eksytystä ja harhaoppeja.

Meidän kristillisissä kirjoissa ja kirkoissa on Jeesuksen kuvia mm. kirkkojen alttarimaalauksissa ja lasi-ikkunoissa. Monet kristityt käyttävät ristikoruja ja jotkut rukousnauhoja. Tässäkin blogissa on symbolisia piirroksia Jeesuksesta. Me kristityt emme kuitenkaan palvo ja kumarra kuvia, kuten monissa muissa uskonnoissa harjoitetaan. Me emme usko, että ristikorut suojaisivat meitä pahoilta hengiltä. Rukousnauhat tukevat joidenkin uskovien rukouselämää, mutta ne eivät itsessään aiheuta siunauksia ihmisille. Jeesuksen kuvat ovat tarinallisia kuvia, jotka kertovat visuaalisesti Jeesuksen elämästä, niitä kuvia ei ole tarkoitettu palvottaviksi. Kukaan ei tarkalleen tiedä, minkä näköinen Jeesus oli maan päällä eläessään. Hänellä saattoi olla lyhyet hiukset, koska se oli juutalaisten miesten tapa. Maalauksissa Jeesuksen pitkät hiukset ehkä symboloivat Hänen 'radikaaliuttaan', sillä Hän puhui Jumalasta toisin kuin sen ajan papisto. Jeesus-maalauksia ei pidä pitää Jeesuksen muotokuvina, sillä ne ovat vain taiteilijoiden näkemyksiä. 

Torinon käärinliina ei ole Jeesuksen muotokuva, vaan taitava huijaus. Jumala ei olisi tehnyt Pojastaan Jeesuksesta alastonkuvaa, jota heilutellaan kaiken kansan nähtäville ja palvotaan jumalankuvana. Jumala ei halua, että ihmiset palvovat Jeesuksen kuolleen ruumiin kuvaa, vaan meidän kuuluu palvoa taivaassa ja keskuudessamme elävää Jeesuksen Pyhää Henkeä. Kuvat eivät tee ihmeitä, mutta elävä Jumalan Henki tekee.

Veronikan hikiliinassa ei myöskään ole Jeesuksen muotokuvaa, vaikka katoliset uskovat niin. Veronika pyyhki hien Jeesuksen kasvoilta, kun tämä kantoi ristiään ja kaatui maahan. Liinaan ei jäänyt oikeaa Jeesuksen kasvokuvaa, vaan sellainen kuva on tehty ihmisten toimesta, jotta hikiliinaa voitaisiin palvoa 'pyhäinjäännöksenä'. Kuvien palvojilta on jäänyt Raamatun kymmenen käskyä lukematta. Kukaan oikea kristitty ei palvo hikiliinoja, käärinliinoja tai muitakaan kuvia.

Mooses puhui Herran pelosta. Herran pelko on oikeaa silloin, kun kunnioitamme Jumalan käskyjä, mutta väärää silloin, jos yritämme piiloutua Herran katseilta. Kukaan ei voi piiloutua Jumalan katseilta. Jumalan Poika Jeesus tuli maan päälle Isä Jumalan tahdosta, jotta kukaan meistä ei eksyisi eikä joutuisi kadotukseen. Jeesus on Hyvä Paimen, meidän taivaallinen veljemme, joka rakastaa meitä niin paljon, että antoi henkensä meidän puolestamme. Jeesuksen veriuhrin kautta me saamme puhdistua ja luovuttaa kaikki syntimme Hänen jalkojensa juurelle. Ole siunattu ja luota Jeesukseen, sekä kunnioita kaikkia Jumalan käskyjä sydämen rakkaudella ja kutsumuksella. 


Mooses Siinain vuorella. Kuva: Pixabay


Suositus

Mikrosirun suunnittelija varoitti : Älä ota sirua ihosi alle !

Onko mikrosiru Ilmestyskirjan pedon luku 666 ? Kirjoitin tästä aiheesta entisessä blogissani ja kirjoitan nyt uudestaan, sillä tämä on tärke...

Luetuimmat viikon aikana