lauantai 8. kesäkuuta 2024

Salomon sananlaskut oikeasta ja väärästä polusta

Tänään on Salomon nimipäivä, onnea kaikille Salomoille! 🌼

Raamatussa esiintyvä Israelin kuningas Salomo saneli 3000 sananlaskua, monet niistä omalle pojalleen elämän ohjenuoraksi. Sananlaskuissa on viisautta, jonka Salomo sai kokemuksen kautta ja Jumalan lahjana. Salomon viisaus oli suurempaa kuin kenenkään toisen sinä aikana ja monien sananlaskujen viisaus sopii kaikkiin aikoihin.

Salomo neuvoi poikaansa oikealle polulle:

"Älä lähde jumalattomien polulle, älä astu pahojen tielle. 

Anna sen olla, älä mene sille, poikkea pois ja mene ohitse.

Sillä eivät he saa nukkua, elleivät pahaa tee; se riistää heiltä unen, 

elleivät ole ketään kaataneet. 

Niin he syövät leipänään jumalattomuutta, juovat viininään väkivallan tekoja.

Mutta vanhurskasten polku on kuin aamurusko, joka kirkastuu kirkastumistaan

sydänpäivään saakka.

Jumalattomain tie on kuin pimeys: eivät he tiedä, mihin kompastuvat. 

Poikani, kuuntele minun puhettani, kallista korvasi minun sanoilleni. Älkööt ne väistykö silmistäsi, kätke ne sydämesi sisimpään; sillä ne ovat elämä sille, joka ne löytää, ja lääke koko hänen ruumiillensa. Yli kaiken varottavan varjele sydämesi, sillä sieltä elämä lähtee. 

Poista itsestäsi suun kavaluus, ja karkoita luotasi huulten vääryys. Katsokoot sinun silmäsi suoraan, eteenpäin olkoon katseesi luotu. 

Tasoita polku jaloillesi, ja kaikki sinun tiesi olkoot vakaat. Älä poikkea oikeaan, älä vasempaan, väistä jalkasi pahasta."

- Sananlaskut 4: 14 - 27

On hyvä lukea sananlaskuista toisinaan lyhyitä kohtia ja miettiä, miten ne sopivat omaan tai jonkun läheisen elämään. Jokainen vanhempi toivoo lapsilleen hyviä polkuja elämään ja Salomon isälliseen huolenpitoon on siten helppoa samaistua. Tätä ja monia muita sananlaskuja voi lukea omille aikuistuville lapsilleen, jotka ovat pian lentämässä pesästä. 

Näissä Salomon sanoissa kuulemme myös Taivaan Isän rakkauden meitä kohtaan, sillä Hän puhuu meille Salomon kautta. Me kaikki uskovat olemme Jumalan lapsia loppuun saakka, vaikka olemme iältämme aikuisia. Jotkut evankelistat puhuvat 'vauva-uskovista', millä tarkoitetaan kypsymätöntä uskovaa, mutta suhteessa Jumalaan ei ole olemassa täysin valmista 'kypsää' uskovaa, me kaikki olemme Jumalan edessä lapsia, riippumatta siitä, kuinka kauan olemme olleet uskossa tai kuinka hyvin tunnemme Raamatun. Jumalan lapsena oleminen tarkoittaa turvaa Herran kainalossa ja alttiutta ottaa vastaan Jumalan ohjausta. Jumalan ohjaus ei lopu edes uudessa maailmassa.

Lainaan toisinaan Raamatun jakeita ilman selityksiä, sillä tiedän, että on paljon ihmisiä, jotka eivät lue Raamattua ollenkaan. Raamattu on ihmeellinen, kiehtova kirja, josta löytää aina jotain uutta, vaikka sitä olisi jo vuosia lukenut. Raamatun Sana virkistää ja lohduttaa, se osoittaa, että on vielä jotain oikeamielistä maailmassa. Rauhallista ja siunattua viikonloppua!


Kuva: Pixabay

 

Suositus

Mikrosirun suunnittelija varoitti : Älä ota sirua ihosi alle !

Onko mikrosiru Ilmestyskirjan pedon luku 666 ? Kirjoitin tästä aiheesta entisessä blogissani ja kirjoitan nyt uudestaan, sillä tämä on tärke...

Kuukauden luetuimmat