lauantai 31. elokuuta 2024

Saako kristitty kertoa muiden ihmisten syntejä julkisesti ?

Kristityillä on yleensä hyvä intuitio ihmisten suhteen ja myös Pyhä Henki antaa tietoa toisten ihmisten ajatuksista, tapahtumista ja teoista. 'Herkät tuntosarvet' on myös monilla uskottomillakin, erityisesti miehillä. 

Jotkut kristityt kertovat julki koko seurakunnalle, jos Henki kertoo yksityiskohtia jonkun ihmisen teoista tai ajatuksista. Tämä ehkä perustuu tähän Raamatun kohtaan, kun Jeesus antoi ohjeita opetuslapsille evankelioimiseen:

"Minkä minä sanon teille pimeässä, se puhukaa päivän valossa. Ja minkä kuulette kuiskattavan korvaanne, se julistakaa katoilta. " 

- Matteus 10: 27 

Mitä Jeesus tarkoitti, että uskovien pitää huutaa tietonsa julki, kun Henki jotain kertoo? Ainakin se tarkoittaa Hengen opetuksia, jotka rakentavat koko seurakunnan uskoa. Uskovalla on velvollisuus jakaa Hengen antama tieto koko seurakunnalle. Se voi tarkoittaa profetioita esimerkiksi tulevista maailman tapahtumista tai koko seurakunnan tilasta, ovatko esimerkiksi pappien opetukset Raamatun mukaisia. Sellainen julkianto voi ärsyttää pappeja, mutta tärkeintä on seurakunnan pysyä oikealla, Jeesuksen johtamalla tiellä. Lopun ajan suuri luopumus tarkoittaa sitä, että Jeesuksen opetuksista ei enää välitetä kirkoissa ja seurakunnissa niin paljon kuin pitäisi. 

Tarkoittaako Jeesuksen opettama julkianto loukkaavan tiedon levittämistä jostakin yksityisestä ihmisestä? Pitääkö meidän julistaa katoilta kaikille, että naapurin Jaska katselee pornoa, tai että lähikaupan myyjä  Mirja pölli kaupasta tupakkaa? Tai että pikkuserkku jätti velkansa maksamatta, jotta voisi ostaa kalliita muotivaatteita? Mitä tahansa ihmisten synnit ja virheet ovatkin, onko meidän uskovien valtuus ilmoittaa siitä koko kansalle ja miten se seurakuntaa hyödyttää nolata yksityisiä ihmisiä?

Seurakunnalle on tietysti hyödyksi tietää, mikä on Jumalan silmissä syntiä ja mikä ei ole. Siitä kertoo Jumalan säätämät kymmenen käskyä, Jeesuksen opetusten lisäksi. Täytyykö Jeesuksen tähden asettaa jokainen seurakuntalainen ikään kuin vanhanaikaiseen jalkapuuhun julkisesti häväistäväksi, kun huudellaan lähimmäisten synnit julki? 

Jeesus sanoi:

"Älkää tuomitko, ettei teitä tuomittaisi; sillä millä tuomiolla te tuomitsette, sillä teidät tuomitaan; ja millä mitalla te mittaatte, sillä teille mitataan. 

Kuinka näet rikan, joka on veljesi silmässä, mutta et huomaa malkaa omassa silmässäsi? Taikka kuinka saatat sanoa veljellesi: 'Anna minä otan rikan silmästäsi', ja katso, malka on omassa silmässäsi? Sinä ulkokullattu, ota ensin malka omasta silmästäsi, ja sitten sinä näet ottaa rikan veljesi silmästä."

- Matteus 7: 1 - 5

Nuo Jeesuksen sanat voi ymmärtää väärinkin. Eräs nuori pappi sanoi tekopyhiksi niitä, jotka kritisoivat kirkkoa siitä, että kirkossa ei enää kuunnella Jeesusta. Tuohon tilanteeseen tämä Jeesuksen opetus ei sovi, sillä on lähimmäisenrakkautta pyrkiä oikeaan opetukseen seurakunnan pelastuksen takia. Emme me saa olla välinpitämättömiä väärälle evankeliumille, joka vie ihmisiä kadotukseen. Joka tuntee Jeesuksen opetukset, ei voi olla hiljaa, jos seurakuntaa opetetaan Herramme opetuksia vastaan tai sen ohi. Monetkaan uskovat eivät lue itse Raamattua, eivätkä osaa kritisoida sitä, mitä kirkoissa heille opetetaan. Kuulijan luonnolliselle luonnolle on tyypillistä niellä helposti sulatettavia asioita kuten armo, mutta esimerkiksi Jumalan käskyt takertuvat monilla kurkkuun ja valitettavan monet papit joustavat niissä, jotta kuulijat olisivat tyytyväisiä ja tulisivat kirkkoon toistekin. Kuulijoiden mielistelyllä on varjopuolensa, sillä vaikka jotkut asiat ovat vaikeasti sulateltavia, oikeaa Jeesusta silti kaivataan ja kirkot tyhjenevät kun oikeaa Jeesuksen Sanaa ei enää siellä kuule. Ihmiset vaeltavat sinne, missä puhutaan totta ja missä löydetään oikea pelastuksen Sana.

Jeesus sanoi edellisissä jakeissa, että sitten näkee ottaa rikan veljen silmästä, kun ensin ottaa malkan omasta silmästä. Eli ensin uskova käy itse läpi Jeesuksen lunastaman armon vanhurskauttamisen ja Pyhän Hengen pyhityksen, sitten voi ohjata samalle tielle muitakin. Moni syyttelee toisia samoista synneistä, mitä itse tekee. Niin ei saisi tehdä, sillä Jumalan armo kuuluu kaikille, jotka haluavat sen ottaa totuudessa ja uskossa vastaan.

Pitääkö siis toisten synnit julkistaa kaikille? Vastaan, että en pidä sitä tarpeellisena julistaa koko seurakunnalle, ellei jonkun yksityisen henkilön synti vahingoita koko seurakuntaa. Jos kuulet Hengen sanovan, että joku aikoo polttaa kirkon, toki se täytyy kertoa julki. Yksityisistä synneistä voi puhua kyseisen henkilön kanssa kahden kesken ja kertoa hänelle, mitä Pyhä Henki tahtoo hänelle viestittää. Sekin asia on hyvä puhua rakentavaan sävyyn, ei tuomiten. Me emme ole tuomareita, vaan meidän tehtävämme on tukea muiden uskoa. Suomen laki kieltää jakamasta loukkaavaa tietoa ihmisistä ja uskovan pitää noudattaa lakia.

Olen huomannut, että ne, jotka jakavat julkisesti tietoja yksityisistä tuntemattomista ihmisistä, ovat yleensä nähneet vaistollaan vain pienen osan toisen elämästä, eivät kokonaisuutta. Sen vuoksi hyvääkään tarkoittavat neuvot eivät osu aina oikeaan, vaan voivat jopa pahentaa lähimmäisen tilannetta. Aina on siis hyvä keskustella kahden kesken ja omata kuulevat korvat toisen tilanteelle, ettei tee äkkijyrkkiä päätelmiä. Varsinkaan hyväosaiset eivät useinkaan ymmärrä lähimmäisen taloudellista ahdinkoa ja neuvot voivat viedä vain ojasta allikkoon. Jos ei osaa neuvoa, on parempi rukoilla toisen puolesta, sillä Jumala näkee koko tilanteen. Kun uskoo Jumalan apuun, on toivoa ahdingonkin keskellä. 

"Anokaa, niin teille annetaan; etsikää, niin te löydätte; kolkuttakaa niin teille avataan. Sillä jokainen anova saa, ja etsivä löytää, ja kolkuttavalle avataan." - Matteus 7: 7 - 8

Tuo Jeesuksen lupaus koskee monia asioita elämässä, mutta se ei lupaa sitä, että me voisimme olla passiivisia ja makoillen odottaa, että hedelmä putoaa puusta suuhumme. Jumala auttaa niitä, jotka yrittävät auttaa itse itseään ja muitakin. Jumala näkee, mihin emme itse kykene ja ottaa sen huomioon, sillä Jumalan voima tulee täydeksi ihmisen heikkoudessa. Jumala antaa myös ymmärrystä Raamatun Sanaan, kun kolkutamme Pyhää ovea. Ole siunattu ja armahdettu Jeesuksen rakkaudessa.


Jeesus ja hukkuva Pietari. Kuva: Pixabay


Suositus

Mikrosirun suunnittelija varoitti : Älä ota sirua ihosi alle !

Onko mikrosiru Ilmestyskirjan pedon luku 666 ? Kirjoitin tästä aiheesta entisessä blogissani ja kirjoitan nyt uudestaan, sillä tämä on tärke...

Kuukauden luetuimmat