sunnuntai 9. kesäkuuta 2024

Evankeliumit todistavat Jeesuksen elämästä silminnäkijöiden todistuksilla

Raamatussa on neljä evankeliumia, jotka kertovat Jeesuksen elämästä. Pääpiirteittäin ne kertovat samoista tapahtumista, mutta niissä on pieniä eroja, riippuen siitä, kenelle ne ovat kirjoitetut alun perin. Kaikki evankeliumit ovat totta näistä eroista riippumatta.

MATTEUKSEN EVANKELIUMI

Matteus eli Leevi, oli Kapernaumista kotoisin oleva juutalainen tullimies. Hän kirjoitti evankeliumin hepreaksi noin vuosien 60-65 välisenä aikana. Hän kirjoitti Jerusalemissa ja hänellä oli mahdollisuus tarkistaa tiedot apostoleilta ja Jeesuksen äidiltä Marialta. Matteus kirjoitti etupäässä juutalaisille.

MARKUKSEN EVANKELIUMI

Johannes Markus sai tietonsa apostoli Pietarilta, jonka tulkkina hän toimi. Pietari oli Jeesuksen elämän silminnäkijä. Markuksen äidin kodissa Jerusalemissa kokoonnuttiin rukoilemaan: "Ja päästyään siitä selville hän [Pietari] kulki kohti Marian, Johanneksen äidin, taloa, sen Johanneksen, jota myös Markukseksi kutsuttiin. Siellä oli monta koolla rukoilemassa." - Apostolien teot 12: 12. Näin Markus kuuli Jeesuksen elämästä monelta eri taholta. Markus kirjoitti evankeliumin Roomassa noin vuosina 60-67 etupäässä pakanakristityille.

LUUKKAAN EVANKELIUMI

Luukas oli lääkäri joka toimi apostoli Paavalin kanssa. Luukas kirjoitti evankeliumin kreikan kielellä monien Jeesuksen elämän silminnäkijöiden todistusten perusteella noin vuosien 58-60 aikana. Hän suuntasi evankeliumin tekstin pakanoille, juutalaisille ja kaikille muillekin.

JOHANNEKSEN EVANKELIUMI

Johannes oli kalastajan poika Galileasta ja hänen veljensä oli apostoli Jaakob. Jeesus kutsui Johanneksen opetuslapseksi silloin, kun Johannes oli Johannes Kastajan opissa. Johannes oli läheinen opetuslapsi Jeesukselle, jonka huolenpitoon Jeesus antoi äitinsä Marian ristillä. Johannes kirjoitti evankeliumin kreikan kielellä ja se valmistui noin vuonna 90.


Kuva: Pixabay


Suositus

Mikrosirun suunnittelija varoitti : Älä ota sirua ihosi alle !

Onko mikrosiru Ilmestyskirjan pedon luku 666 ? Kirjoitin tästä aiheesta entisessä blogissani ja kirjoitan nyt uudestaan, sillä tämä on tärke...

Kuukauden luetuimmat