sunnuntai 16. kesäkuuta 2024

Aidon kielilläpuhumisen tunnistaa

Raamattu puhuu kielilläpuhumisesta, mikä voi ilmentyä uskovalla eri tavoin. Pyhä Henki voi antaa tarvittaessa taidon julistaa evankeliumia vieraalla maailmankielellä, vaikka kieltä ei olisi opiskellut. Tai toisena esimerkkinä Pyhä Henki voi antaa uskovalle rukouskielen, joka toimii aina uskovan omaksi parhaaksi. Sellainen kieli on erilainen kuin mikään maailmassa puhuttu kieli.

Apostolit olivat koolla helluntaina ja yhtäkkiä tuli humaus taivaasta ja he näkivät tulisia kieliä, jotka asettuivat jokaisen apostolin päälle. 

"Ja he tulivat kaikki Pyhällä Hengellä täytetyiksi ja alkoivat puhua muilla kielillä, sen mukaan mitä Henki heille puhuttavaksi antoi.

Ja Jerusalemissa asui juutalaisia, jumalaapelkääväisiä miehiä, kaikkinaisista kansoista, mitä taivaan alla on. 

Ja kun tämä ääni kuului, niin kokoontui paljon kansaa; ja he tulivat ymmälle, sillä kukin kuuli heidän puhuvan hänen omaa kieltänsä."

- Apostolien teot 2: 4 - 6

Pyhä Henki on mahtava kieltenopettaja! Kiitos Hänelle. 

Joskus opetetaan niin, että kaikilla Pyhän Hengen omaavilla uskovilla on automaattisesti kielilläpuhumisen armolahja, mutta uskon, että sen lahjan saa silloin kun Pyhä Henki päättää sen antaa, sillä Hän on oikean ajoituksen mestari. Et siis ole vähäinen uskovainen sen takia, jos et ole vielä saanut kielilläpuhumisen lahjaa. Ehkä se annetaan sinulle joskus myöhemmin. Mitään ei voi taivaasta vain ottaa, jos sitä ei taivaasta ensin anneta, näin sanotaan Raamatussa. Armolahjoja saa rukouksella anoa ja kärsivällinen odottaminen usein taivaasta palkitaan. 

Olin kerran nuorena seurakunnan kesätapahtumassa. Kesken saarnan eräs minulle tuntematon nainen puhkesi puhumaan kielillä. Se tapahtui niin yllättäen ja voimakkaasti, että säikähdin ensin naisen saavan jonkin sairaskohtauksen. Pian ymmärsin, että nainen puhui kielillä. Hän puhui rukouskieltä, jota kukaan muu ei ymmärtänyt.

Paraskaan näyttelijä ei olisi voinut näytellä sitä kohtausta, sillä naisen puhe ilmiselvästi pulppusi Pyhän Hengen voimalla naisesta ulos. Kieli oli äänekästä, rikkaan monipuolista, nopeaa, ja näytti siltä, että nainen ei hallinnut itse tilannetta lainkaan. Hän oli vain Pyhän Hengen äänitorvena ja piti silmiään kiinni. Tämä nainen ei itse harkinnut sanoja, eikä toistanut samoja sanoja uudestaan. Kieli kuulosti oikealta kieleltä, mutta se ei ollut mitään maailmankieltä. Se oli aitoa kielilläpuhumista ilmiselvästi. Pyhän Hengen armolahjoja ei saakaan teeskennellä, sehän olisi Pyhän Hengen pilkkaa, josta joutuisi vastaamaan kerran Jeesuksen silmien edessä.

Paavali kirjoitti armolahjoista:

"Armolahjat ovat moninaiset, mutta Henki on sama;

ja seurakuntavirat ovat moninaiset, mutta Herra on sama;

ja voimavaikutukset ovat moninaiset, mutta Jumala, joka kaikki kaikissa vaikuttaa, on sama.

Mutta kullekin annetaan Hengen ilmoitus yhteiseksi hyödyksi.

Niinpä saa Hengen kautta toinen viisauden sanat, 

toinen tiedon sanat saman Hengen vaikutuksesta;

toinen saa uskon samassa Hengessä, 

toinen taas terveeksitekemisen lahjat siinä yhdessä Hengessä;

toinen lahjan tehdä voimallisia tekoja;

toinen profetoimisen lahjan;

toinen lahjan arvostella henkiä;

toinen eri kielillä puhumisen lahjan,

toinen taas lahjan selittää kieliä.

Mutta kaiken tämän vaikuttaa yksi ja sama Henki, 

jakaen kullekin erikseen, niinkuin tahtoo."

- Paavalin 1. kirje 12: 4 - 11


Paavali kunnioitti kirjoituksessaan Pyhää Henkeä ja Hengen viisautta jakaa eri lahjoja eri ihmisille. Paavali kunnioitti myös uskovia, joilla on erilaiset Hengen lahjat. Kunnioitus on oikea tapa suhtautua toisen uskovan saamaan Hengen armolahjaan, sillä kaikkien armolahjojen takana on Kaikkivaltias Jumala, jolle meidän jokaisen on tehtävä tili tuomiopäivänä. Pyhän Hengen työ uskovan kautta on aina arvokasta.

Raamattu kehoittaa meitä koettelemaan henkiä, ovatko ne Pyhästä Jumalasta lähtöisin, mutta koetuksessa pitää olla varovainen, ettei loukkaa aitoa Pyhää Henkeä. Jos uskovalla itsellään on Pyhä Henki, hän näkee selvemmin, onko sama Henki toisessa ihmisessä vai ei.

Lopulta monet viimeiset tulevat ensimmäisiksi ja ensimmäiset viimeisiksi, kuten Raamattu sanoo. Emme voi siis ylpeillä sillä, kuinka kauan olemme olleet uskossa tai kuinka hyvin tunnemme kirjoitukset tai kuinka monta armolahjaa olemme saaneet. Jumala tutkii sydämet ja vain Hän todella näkee, kenen usko kantaa loppuun asti taivaan porteista sisälle. Uusi tuore uskova voi olla elävämmässä uskossa kuin uskoonsa leipääntynyt kirjanoppinut. Raamattu sanookin, että joka luulee seisovansa, katsokoon, ettei lankea. Opetuslapset kysyivät Jeesukselta, kuka heistä on suurin. Tämä on ihmiselle tyypillistä kilpailunhalua, pitäisi saada olla parempi kuin joku toinen. Jeesus sanoi, että suurin on se, joka on kaikkien palvelija, toisin sanoen kaikkein nöyrin. Raamattu kehoittaa kilvoittelemaan uskossa, mutta se tarkoittaa pahan voimia vastaan kilvoittelua, ei uskovien keskinäistä turhaa kilpailua. 

Tässä pieni rukous, johon voit yhtyä:

Rakas Taivaan Isä

Anna anteeksi kaikki syntini, joilla olen rikkonut sinua vastaan ajatuksin ja teoin ja tekemättä jättämisin. Anna anteeksi nekin synnit, joita en ole synneiksi ymmärtänyt. Vapauta minut synnin orjuudesta ja epäjumalien palvonnasta, mitä ikinä epäjumalat ovatkaan elämässäni olleet. Armahda minua Jeesuksen Kristuksen nimen ja armoveren tähden. 

Uskon saaneeni syntini anteeksi Sinun lakisi mukaan ja en enää tahdo syntiä tehdä.

Kiitos ja ylistys Herra, että olen saanut Sinulta paljon hyvää. Olen saanut elämän, armon ja läheiset ihmiset. Olen saanut Sinulta siunauksia ilman omaa ansiotani.

Herra, johdata minua Jeesuksen viitoittamaa tietä, käytä minua Pyhän Hengen osoittamalla tavalla Sinun kunniaksesi. Suojele minua vihollisen nuolilta ja eksytykseltä. Saata minut lopulta turvallisesti Taivaan Kotiin, niin etten matkalla väsyisi ja luopuisi Sinusta. 

Herra, paranna minut kaikista vaivoistani. Anna Totuuden Hengen valaista tieni, niin etten itse vahingoittaisi itseäni, läheisiäni tai ketään muutakaan vahingossa tai tahallisesti. Anna kärsivällisyyttä, rakkautta, kiitollisuutta ja anteeksiantavaisuutta sydämeeni. Anna viisautta kohdata elämän kaikki haasteet ja voittaa ne Sinun voimallasi, Herra.

Herra, auta talouttani pysymään tasapainossa, niin että taloudellista turvaa on riittävästi kaikkeen tarpeelliseen, mutta ei niin ylenpalttisesti, että eksyisin pois Sinusta. Turvaa myös läheisteni talous, sillä olet luvannut, että Sinun lastesi suku ei näe nälkää. Siunaa kaikkia sukulaisiani ja ystäviäni ja anna heille Pyhän Hengen voitelu ja pelastus. 

Siunaa, Herra, kaikkia Suomen lapsia, vanhuksia ja sairaita. Anna työtä työttömille ja helpota heidän työtaakkaa, joilla työtä on liikaa. Anna viisautta päättäjille, että ketään ei unohdettaisi. Herra, anna Suomelle innovaatioita ja turvallisia mahdollisuuksia kohottaa maan talous hyvälle tasolle. Herra, pysäytä ilmastonmuutos ja ohjaa kaikkien maiden päättäjiä ja kansalaisia toimimaan yhteisen ilmastomme hyväksi, niin että jälkipolviemme tulevaisuus olisi turvattu. Herra, Sinä, joka olet Rauhan Jumala, anna rauha kaikkeen maailmaan ja suojele pientä maatamme kaikilta vihollisen hyökkäyksiltä.

Herra, Sinä teet ihmeitä ihmeiden perään ja luotan Sinun rakkauteesi ja voimaasi.

Herra, suo minulle Pyhän Hengen armolahjoja niin kuin Sinä parhaaksi katsot antaa. Kiitos. Jeesuksen Kristuksen nimessä ja veressä. Aamen

  

Jeesus Hyvä Paimen ja Hänen laumansa. Kuva: Pixabay

 

Suositus

Mikrosirun suunnittelija varoitti : Älä ota sirua ihosi alle !

Onko mikrosiru Ilmestyskirjan pedon luku 666 ? Kirjoitin tästä aiheesta entisessä blogissani ja kirjoitan nyt uudestaan, sillä tämä on tärke...

Kuukauden luetuimmat