keskiviikko 19. kesäkuuta 2024

Johannes Kastaja oli täytetty Pyhällä Hengellä jo äitinsä kohdusta alkaen

Jeesus ei ollut ainoa, jonka syntymä oli ihme. Myös Johannes Kastajan syntymä tapahtui Jumalan ihmeen kautta. Jumala lähetti molemmissa tapauksissa enkelit kertomaan nämä asiat etukäteen. Monet uskovat tuntevat jo nämä kirjoitukset, mutta on paljon heitä, joille Raamattu ei ole vielä tuttu. Tässäpä siis lainaus Luukkaan evankeliumista:

"Herodeksen, Juudean kuninkaan, aikana oli pappi, nimeltä Sakarias, Abian osastoa. Ja hänen vaimonsa oli Aaronin tyttäriä, ja tämän nimi oli Elisabet. He olivat molemmat hurskaita Jumalan edessä, vaeltaen kaikissa Herran käskyissä ja säädöksissä nuhteettomina. Mutta heillä ei ollut lasta, sillä Elisabet oli hedelmätön; ja he olivat molemmat tulleet iällisiksi.  

Niin tapahtui, kun hänen osastonsa palvelusvuoro tuli ja hän toimitti papillisia tehtäviä Jumalan edessä, että hän tavanmukaisessa pappistehtävien arpomisessa sai osaksensa mennä Herran temppeliin suitsuttamaan. Ja kaikki kansa oli suitsuttamisen aikana ulkopuolella rukoilemassa. 

Silloin ilmestyi hänelle Herran enkeli seisoen suitsutusalttarin oikealla puolella. Ja hänet nähdessään Sakarias hämmästyi, ja hänet valtasi pelko. Mutta enkeli sanoi hänelle:

'Älä pelkää Sakarias; sillä sinun rukouksesi on kuultu, ja vaimosi Elisabet on synnyttävä sinulle pojan, ja sinun on annettava hänelle nimi Johannes. Ja hän on oleva sinulle iloksi ja riemuksi, ja monet iloitsevat hänen syntymisestään. Sillä hän on oleva suuri Herran edessä; viiniä ja väkijuomaa hän ei juo, ja hän on oleva täytetty Pyhällä Hengellä hamasta äitinsä kohdusta. Ja hän kääntää monta Israelin lapsista Herran, heidän Jumalansa, tykö. Ja hän käy hänen edellään Eliaan hengessä ja voimassa, kääntääksensä isien sydämet lasten puoleen ja tottelemattomat vanhurskasten mielenlaatuun, näin Herralle toimittaaksensa valmistetun kansan.'

Niin Sakarias sanoi enkelille: 'Kuinka minä tämän käsittäisin? Sillä minä olen vanha, ja minun vaimoni on iälliseksi tullut.'

Enkeli vastasi ja sanoi hänelle: 'Minä olen Gabriel, joka seison Jumalan edessä, ja minä olen lähetetty puhumaan sinulle ja julistamaan tämän ilosanoman. Ja katso, sinä tulet mykäksi etkä kykene mitään puhumaan siihen päivään saakka, jona tämä tapahtuu, sentähden, ettet uskonut minun sanojani, jotka käyvät aikanansa toteen.'

Ja kansa oli odottamassa Sakariasta, ja he ihmettelivät, että hän niin kauan viipyi temppelissä. Mutta ulos tullessaan hän ei kyennyt puhumaan heille; silloin he ymmärsivät, että hän oli nähnyt näyn temppelissä. Ja hän viittoi heille ja jäi mykäksi. Ja kun hänen virkatoimensa päivät olivat päättyneet, meni hän kotiinsa. 

Ja niiden päiväin perästä Elisabet, hänen vaimonsa, tuli raskaaksi ja pysytteli salassa viisi kuukautta, sanoen: 'Näin on Herra tehnyt minulle niinä päivinä, jolloin hän katsoi minun puoleeni poistaaksensa minusta ihmisten ylenkatseen.' "

Luukas 1: 5 - 25

Tämä kertomus kertoo muutakin kuin Johannes Kastajan syntymän ihmeestä. Enkeli teki Sakariaan mykäksi, koska tämä oli epäluuloinen. Miksi? Uskon, että sen takia, ettei Sakarias olisi tehnyt epäuskon negatiivisilla sanoillaan Jumalan työtä tyhjäksi. Sanoilla on vaikutusta Jumalan hyvien ja Luciferin pahojen henkien maailmassa, kuten Raamattu opettaa. 

Kun Jumala jotain lupaa, siihen täytyy uskoa, vaikka järki ei sitä aina ymmärrä. Ei ymmärtänyt Sakariaskaan, kuinka hänen iäkäs vaimonsa olisi voinut tulla enää raskaaksi, kun aiemminkaan ei ollut tullut. Hurskas Sakarias sai rukoukseensa Jumalan vastauksen, vaikka ihmisjärjellä ajatellen se ei olisi voinut olla mahdollista. Jumala on sama tänäänkin ja tekee ihmeitä, kun Häneen luotetaan. Enkeli sanoi: 'jotka käyvät aikanansa toteen'. Jumalalla on oma aikataulunsa vastata rukouksiin ja sen vuoksi ei pidä koskaan lannistua odottamaan rukousvastausta.

Johannes Kastaja oli täytetty Pyhällä Hengellä jo ennen syntymäänsä. Lasten henki on yhtä suuri kuin aikuisten, vaikka lapset eivät maailmasta vielä kaikkea tiedä. Vauvakasteessa lapset otetaan seurakunnan jäseniksi ja heille annetaan oma nimi. Mielestäni kastetta ei saa riistää vauvoilta pois, siitäkään huolimatta, että kaikista vauvoista ei tule aikuisina uskovia. Vain Jumala tietää, kenestä vauvasta kasvaa uskova, tai Jumalan profeetta, pappi tai evankelista. Tai toisinpäin ajateltuna; ei aikuiskaste takaa sitä, että aikuinen pysyisi lopun ikäänsä uskossa, vaikka olisi vesikasteen aikana halukas ottamaan Jeesuksen vastaan.

Kastetoimitus on symboli Pyhän Hengen kasteelle, mutta vesikaste ja Hengen kaste eivät aina tapahdu yhtä aikaa, vaikka niin tapahtuikin Jeesukselle. Vauvakasteen saanut voi saada Pyhän Hengen kasteen vasta aikuisena, tai sitten jo varhain lapsuudessa, sen ajankohtaa ei voi ihminen ennustaa. Vain Pyhän Hengen kaste muuttaa ihmistä ja siitä pyhitys alkaa. Vauvakaste on Jumalan ja ihmisten rakkautta vastasyntynyttä pientä ihmistä kohtaan. Jeesus sanoi: 'antakaa lasten tulla minun tyköni, sillä senkaltaisten on Jumalan valtakunta'. Lapselta ei saa riistää uskoa tai rukouselämää, sillä se antaa lapselle turvallisuuden tunnetta ja Jumalan ohjausta ja suojelusta. Jumala siunatkoon kaikkia Suomen lapsia ja nuoria!


Johannes Kastaja kastaa Jeesuksen. Kuva: Pixabay

 

Suositus

Mikrosirun suunnittelija varoitti : Älä ota sirua ihosi alle !

Onko mikrosiru Ilmestyskirjan pedon luku 666 ? Kirjoitin tästä aiheesta entisessä blogissani ja kirjoitan nyt uudestaan, sillä tämä on tärke...

Kuukauden luetuimmat