sunnuntai 7. huhtikuuta 2024

Raamatun Sana on tärkeää tuntea, jos haluaa seurata Jeesusta

On aika paljon sellaisia ihmisiä, jotka uskovat Jeesukseen, mutta he eivät pidä Raamatun lukemista tai kirkossa käymistä tarpeellisena uskon kannalta. Valitettavasti itsekin luulin niin nuorena. Sain jo silloin rukousvastauksia Jumalalta, mutta en tuntenut vielä Jumalan tahtoa, koska en lukenut Raamattua kuin vähän joskus. Taisin olla vaarassa eksyä silloin, mutta Jeesus ohjasi minua oikealle tielle.

Raamatun Sanan tunteminen on oleellista uskon kannalta. Raamatun Sana ei ole vain vanhoja kirjoituksia, vaan se on elävää Jumalan Sanaa, jossa on voimaa ja lohtua, ohjausta ja opetusta. Jeesus sanoi:

"Jos joku janoaa, niin tulkoon minun tyköni ja juokoon. 

Joka uskoo minuun, hänen sisimmästään on, niinkuin Raamattu sanoo, 

juokseva elävän veden virrat."

- Johannes 7: 37 - 38

Jeesus viittasi puheissaan usein Raamatun kirjoituksiin, se on meille kehoitus lukea niitä. Edellisessä Jeesus tarkoitti elävällä vedellä Pyhää Henkeä ja juomisella Hän tarkoitti Sanan maidon juomista. Kun ns. juot 'Sanan maitoa', sisäistät Sanan merkityksen. Kaiken kristinuskon tulee pohjautua Raamatun Sanaan, sillä muuten uskosta tulisi vain höttöistä ihmisoppia, joka ei pelasta ketään.

Jos Raamatun lukeminen tuntuu ensi alkuun työläältä - onhan Vanhassa Testamentissa noin 1056 sivua ja Uudessa Testamentissa noin 363 sivua riippuen painoksesta - niin uusille Raamatun lukijoille suositellaan luettavaksi ensin Uusi Testamentti, joka kertoo Jeesuksen elämästä.

Säämies Pekka Pouta sanoi eräässä ohjelmassa, että Vanha Testamentti olisi 'pelkkää kansanmurhaa'. Ehkä suutarin olisi hyvä pysyä lestissään, sillä Vanhassa Testamentissa on paljon muutakin sisältöä. Uusi lukija voisi aloittaa Vanhan Testamentin lukemisen vaikka Psalmeista, jotka ovat Daavidin lauluja mm. katumuksesta, sekä ylistystä ja rukousta Jumalan puoleen. Psalmeja voi käyttää oman rukouselämän tukena, niissä on myös runollista kauneutta jota voi käyttää vaikka onnittelukorteissa. 

Vanhassa Testamentissa kerrotaan maailman ja ihmisen luomisesta ihan ensimmäisillä sivuilla ja siellä on mielenkiintoisia kertomuksia mm. Nooan arkista, israelilaisten paosta Egyptin orjuudesta ja monia muita kertomuksia, joista on tehty joskus suurelokuvia. Toki noissa tarinoissa tapahtuu dramaattisia asioita, mutta ne toimivat myös uskonelämän symboleina tähän päivään, kun ajatuksella niitä lukee. Kun Mooses jakoi veden kahtia ja Nooa rakensi arkin, niissä näemme uskon voimaa, josta voimme ottaa mallia arkeemme pienemmässä mittakaavassa.

TV-dokumentit Raamatun kirjoituksista ovat usein aika köykäisiä, silloin kun niitä ei olla tehty kristilliseltä pohjalta. Dokumenttien tekijät eivät tunne Raamatun Sanaa Pyhän Hengen opastamina, joten heiltä jää usein jotain olennaista ymmärtämättä ja he voivat vahingossa johtaa katsojia harhaan. Sen vuoksi niitä ohjelmia pitäisi katsoa aina kriittisesti, tai ainakin tutustua ensin Raamatun Sanaan itse. Dokumenttien tekijät tarkastelevat Raamattua ns. ulkopuolisina ja järkeilemällä, heillä ei ole omaa uskoa, eikä Jumalan valaisemaa ymmärrystä Raamatun Sanaa kohtaan.

Kun on aloittanut Raamatun luvun ensin mielenkiintoisista kohdista, tulee myöhemmin aika lukea koko Pyhä Kirja kannesta kanteen. Sen lukemiseen kannattaa varata aikaa puolesta vuodesta - jopa vuoteen. Raamatun Sana on painavaa sanaa, lähes jokainen lause on syvällinen. Sen vuoksi sitä ei kykene ajatuksella lukemaan kovin nopeasti. Tai jos niin tekee, jää paljon tärkeää huomaamatta. 

Raamattu itse puhuu Sanan salaisuuksista, vaikka kaikki teksti Raamatussa on avoimesti luettavissa ja kohtuullisen helppotajuista. Sanan salaisuudet piilevät ns. rivien välissä ja salaisuudet avautuvat niille, jotka ahkerasti etsivät totuutta Raamatun Sanasta. Jokin tuttu Raamatun lause saattaa yhtäkkiä avautua uudella tavalla, kun Pyhä Henki avaa siihen ymmärryksen. Ne ovat aina tähtihetkiä Raamatun lukijalle. Se ei tarkoita kuitenkaan sitä, että Raamatun Sanaa saisi tahallaan vääristää.

Raamatun Sana on Pyhän Hengen ilmoittamaa ja sen tarkoitus on pysyä loppuun asti ohjenuorana meille kaikille, varsinkin, kun maailmassa on paljon eksytystä ja vääriä oppeja. Psalmissa Daavid laulaa:

"Ojenna kätesi korkeudesta, tempaa ja pelasta minut suurista vesistä, muukalaisten kädestä, joiden suu puhuu vilppiä ja joiden oikea käsi on valheen käsi!" 

- Psalmi 144:  7 - 8

Kirkossa käyminen on tärkeää, koska Jeesus on siellä, missä kokoonnutaan yhteen Hänen nimessään, kuten Hän itse sanoi. Toki Jeesus tulee yhdenkin uskovan luo ja Pyhän Hengen kautta jokaiseen uskovaan, mutta sillä on toisenlainen merkitys, että Jeesus tulee koko seurakunnan keskelle. Kirkossa nautitaan ehtoollinen Jeesuksen muistoksi ja se on voimallisempaa kuin kotiehtoollinen yksin nautittuna. Ehtoollisen ohessa saat synninpäästön ja siunauksen Jumalan palvelijalta ja askeleesi kevenee. Kirkossa on mahdollista saada myös Pyhän Hengen voitelu, jota ei voi pyytää papilta, vaan Jumala antaa sen silloin kun sydämesi on otollinen vastaanottamaan sen. Pyhän Hengen voitelun voi saada myös kotona tai muualla, missä on mahdollisuus hiljentyä Jumalan edessä.

Raamattu on sitä mielenkiintoisempi, mitä enemmän sitä lukee ja ymmärtää. Siunausta sinulle!

Lisäys klo 12: Uskon elämään kuuluu monia asioita; Sanan tunteminen ja sen syvällinen ymmärtäminen, Pyhän Hengen vuodatus ja ohjaus, Jumalan siunaukset ja rukousvastaukset, ilmestykset ja profetiat, ym. Usko voi alkaa joistakin noista, mutta uskon tarkoitus on kasvaa kaiken tuon kattavaksi, kivijalkana Raamatun Pyhän Hengen ilmoittama Sana.




Suositus

Mikrosirun suunnittelija varoitti : Älä ota sirua ihosi alle !

Onko mikrosiru Ilmestyskirjan pedon luku 666 ? Kirjoitin tästä aiheesta entisessä blogissani ja kirjoitan nyt uudestaan, sillä tämä on tärke...

Luetuimmat viikon aikana