perjantai 3. marraskuuta 2023

Kristitty ei vietä Halloween-juhlaa

Pyhäinpäivä on kristillinen juhla, jossa muistellaan Kristukseen uskoneita kuolleita. 

Halloweenia vietetään Pyhäinpäivän aattona ja se on saanut alkunsa kelttien talven alkamisen juhlasta. Siitä tuli suurjuhla kun irlantilaiset maahanmuuttajat alkoivat viettää sadonkorjuujuhlaa Yhdysvalloissa 1800-luvulla. Se sai nykyisen muotonsa 1950-luvulla ja siitä muodostui perhejuhla. 

Halloweenin symboli on irvistävä kurpitsalyhty. Sitä ennen samaan tarkoitukseen käytettiin Euroopassa naurista. Koverrettua naurislyhtyä poltettiin kekrin aikaan Suomessa ja Irlannissa sitä poltettiin osana samhain-juhlaa. Ennen soihtuja ja päreitä poltettiin Euroopan sadonkorjuujuhlissa pahojen henkien karkoittamiseksi.

Jo muinoin keltit polttivat tulia vainajien hautapaikoilla ja nykyisin Pyhäinpäivinä viedään kynttilöitä läheisten haudoille. Samhaita eli sadonkorjuujuhlaa vietettiin ennen etupäässä Irlannissa. Samhai tarkoittaa kesän loppua. Samhain vastaisina öinä uskottiin, että vainajilla oli pääsy elävien maailmaan. Ihmiset tekivät taikoja ja polttivat soihtuja karkoittaakseen pahoja henkiä. 

Kirjoitus jatkuu kuvan jälkeen..

Halloweenin symboli, koverrettu kurpitsa

Kristityt eivät vietä Halloween-juhlaa, mutta muistavat läheisiään viemällä kynttilöitä haudoille Pyhäinpäivinä. Taikauskot ja demonien juhlimiset eivät sovi kristilliseen uskoon, vaikka ne olisivatkin 'leikkimielisiä' juhlia. Kristitty on tavallista tietoisempi siitä, että maailmassa on hyvät ja pahat voimat olemassa. Samasta syystä kristitty ei yleensä katso kauhuelokuvia. Se ei johdu pelosta, vaan tietoisuudesta, että pahan voimat voivat vallata ihmisen mielen monien reittien kautta, myös TV-ohjelmien, taikojen ja epäpyhien perinnäisjuhlien kautta. Raamattu varoittaa noituudesta ja taikojen tekemisestä juuri siitä syystä. Kristitty ei myöskään koskaan pyri ottamaan yhteyttä kuolleisiin, eikä harjoita spiritismiä. 

Pyysin Herralta sopivaa Raamatun kohtaa ja Hän avasi minulle tämän Hoosean luvun. Siinä Herra nuhtelee uskotonta Israelia:

"Minä teen lopun kaikesta hänen [Israelin] ilonpidostansa: hänen juhlistansa, uusistakuistansa ja sapateistansa ja kaikista hänen pyhäpäivistänsä." Hoosea 2: 11(13)

Edellisessä jakeessa ei puhuta varsinaisesti Halloweenista, mutta näin Herra kuitenkin muistuttaa, että vain Jumalaa pitää meidän palvoa ja juhlia, ei koskaan vääriä henkiä.

Apostoli Paavali kirjoitti: 

"Ette voi juoda Herran maljasta ja riivaajien maljasta, ette voi olla osalliset Herran pöydästä ja riivaajien pöydästä." Paavalin 1. kirje korinttolaisille 10: 21

Paavali varoitti loukkaamasta Pyhää Henkeä:

"Älkääkä saattako murheelliseksi Jumalan Pyhää Henkeä, joka on teille annettu sinetiksi lunastuksen päivään saakka." Paavalin kirje efesolaisille 4: 30

Pahoista hengistä Paavali kirjoitti:

"Sillä meillä ei ole taistelu verta ja lihaa vastaan, vaan hallituksia vastaan, valtoja vastaan, tässä pimeydessä hallitsevia maailmanvaltiaita vastaan, pahuuuden henkiolentoja vastaan taivaan avaruuksissa." Paavalin kirje efesolaisille 6: 12

Paavali kirjoitti lihan teoista, jotka ovat päinvastaisia kuin Hengen teot :

"Mutta lihan teot ovat ilmeiset, ja ne ovat: haureus, saastaisuus, irstaus, epäjumalanpalvelus, noituus, vihamielisyys, riita, kateellisuus, vihat, juonet, eriseurat, lahkot, kateus, juomingit, mässäykset ja muut senkaltaiset, joista teille edeltäpäin sanon, niinkuin jo ennenkin olen sanonut, että ne, jotka semmoisia harjoittavat, eivät peri Jumalan valtakuntaa. Mutta Hengen hedelmä on rakkaus, ilo, rauha, pitkämielisyys, ystävällisyys, hyvyys, uskollisuus, sävyisyys, itsensähillitseminen." Paavalin kirje galatalaisille 5: 19 - 22

Pahoja henkiä ei saa palvoa, mutta uskovan ei tarvitse niitä kuitenkaan pelätä, sillä Jeesus on jo voittanut pahan vallan Golgatan ristillä. Jeesuksen kärsimys oli hirveää, mutta se oli nerokas Jumalan suunnitelma, johon Jeesus suostui vapaaehtoisesti meidän ihmisten tähden. Nerokkuus on siinä, että pahan valta ei voi ristin lunastusta ottaa koskaan meiltä pois. Jeesus on kerran sovittanut ihmisten synnit ja sovitus kestää aikojen loppuun saakka niiden ihmisten kohdalla, jotka uskovat Jeesukseen ja pitävät Hänen sanansa.

Siunausta päivääsi ja hyvää viikonloppua!


Kuva: Pixabay

 

Suositus

Mikrosirun suunnittelija varoitti : Älä ota sirua ihosi alle !

Onko mikrosiru Ilmestyskirjan pedon luku 666 ? Kirjoitin tästä aiheesta entisessä blogissani ja kirjoitan nyt uudestaan, sillä tämä on tärke...

Luetuimmat viikon aikana