lauantai 16. syyskuuta 2023

Salomo varoitteli poikaansa väkijuomista

"Kenellä voivotus, kenellä vaikerrus? Kenellä torat, kenellä valitus? Kenellä haavat ilman syytä? Kenellä sameat silmät? Niillä, jotka viinin ääressä viipyvät, jotka tulevat makujuomaansa maistelemaan.

Älä katsele viiniä, kuinka se punoittaa, kuinka se maljassa hohtaa ja helposti valahtaa alas. Lopulta se puree kuin käärme ja pistää kuin myrkkylisko. Silmäsi outoja näkevät, ja sydämesi haastelee sekavia. Sinusta on kuin makaisit keskellä merta, on kuin maston huipussa makaisit.

"Löivät minua, mutta ei koskenut minuun; pieksivät minua, mutta en tiennyt mitään. Milloinkahan herännen? Tahdonpa taas hakea tätä samaa."

Sananlaskut 23: 29 - 35

 

Viimeinen lause viisaan Salomon neuvossa kertoo sen, että alkoholi on riippuvuutta aiheuttava huume. Tutkimusten mukaan jopa viikonloppuisin nautitut juomat voivat laukaista riippuvuuden. Riippuvuus pilaa koko elämän. Se voi pilata terveyden, ihmissuhteet, työelämän, talouden ja maineen. 

Päihtyneenä ihminen sortuu tekemään sellaisia tekoja, joita ei muuten tekisi, koska itsekontrollia ei ole. Päihtyneitä käytetään helposti hyväksi, koska heillä ei ole kykyä puolustautua. Päihtyneet loukkaavat itsensä helpommin kuin muut, esimerkiksi kaatumisonnettomuuksissa. Riippuvuus voi aiheuttaa myös valehtelua, koska riippuvuutta yritetään salata. Kun ensin valehtelee yhdessä asiassa, valhe käy helpommin myös muissa asioissa.

Moni ajattelee, että hetkellisen humalatilan keinotekoinen ilo on krapulan ja kaiken tuon edellä mainitun riskin arvoista. Ei se ole, kun totta puhutaan. On myös sellaista harhaluuloa, että ihminen voisi itse kontrolloida riippuvuuden syntymistä. Esimerkiksi perintötekijät, lähipiirin ihmiset ja luonne voivat vaikuttaa riskin suuruuteen, eikä sitä aina voi varmuudella ennustaa. Jos voisi, päihdeongelmia olisi ehkä maailmassa vähemmän. 

Kuinka kauan humalatila kestää ? Ehkä nousuhumala kestää 2 - 3 tuntia. Sen jälkeen laskuhumala alkaa eikä se enää ole hauskaa, vaan hermot ovat kireällä ja tulee riitoja ihmisten kanssa. Ei todellakaan kannata riskeerata koko elämäänsä tuon muutaman tunnin takia. Jos tehtäisiin tilasto suomalaisista, jotka ovat eronneet kumppanin alkoholiongelman takia, se taitaisi olla iso luku. Yksikin ero on liikaa, kun se perustuu päihdeongelmaan.

Vanha sanonta; 'kun pirulle antaa pikkusormen, se vie koko käden', sopii erityisen osuvasti juuri päihteisiin. Salomo ei turhaan neuvonut poikaansa, hän oli nähnyt, mitä viini tekee ihmiselle. Vanhempien vastuulla on näyttää raitista esimerkkiä lapsille ja nuorille ja varoittaa alkoholin vaaroista jo hyvissä ajoin, ennenkuin vahinko on tapahtunut. Riippuvuuksien hoito ja niistä parantuminen ovat ison työn takana ja se vaatii paljon suurempaa itsekuria, kuin kieltäytyminen ensimmäisestä lasillisesta. 

Toinen vanha sanonta; 'seura tekee kaltaisekseen' sopii myös erityisen hyvin päihdeongelmaan. Seurassa monilla on vaikeaa kieltäytyä kun muut juovat. Halutaan olla 'hyvää seuraa muille', eikä haluta poiketa muiden tavoista. Ne, jotka juovat, kiusaantuvat raittiista seurasta, joka pystyy tarkkailemaan ja muistamaan heidän humalaiset hölmöilynsä. Maailmassa on varmaan esitetty miljoona kertaa kysymys: 'Miksi et juo?' Oikeastihan sitä ei tarvitse kenenkään selittää, että haluaa elää terveellisesti. Juomisesta on tehty niin 'normaali' asia, että ei enää nähdä mikä oikeasti on normaalia. On normaalia elää raittiina ja pitää huolta terveydestään, taloudestaan, työstään ja perheestään ilman päihteitä. Seura kannattaa valita niin hyvin, ettei joudu selittelemään raittiuttaan, eikä tule kiusauksia sortua päihteisiin. 

Entäpä ne naiset, jotka rakastuvat aina 'renttuihin'? He saattavat olla itse aluksi kunnollisia, raittiita ja uskollisia naisia, mutta päihteitä käyttävä kumppani voi vetää heidät mukaan päihteisiin ja muihin sen mukana tuleviin ongelmiin. Naisilla on yleensä luontainen hoivavietti, johon usein perustuu tällaiset suhteet. Halutaan auttaa ja eheyttää se 'muuten mukava mies' pois huonoilta teiltä. On jopa äitejä, jotka uskottelevat aikuisille tyttärilleen, että se on naiselle mahdollista. Se on melkein kehoitus alkaa omaishoitajaksi päihdeongelmaiselle miehelle. Tosiasia on kuitenkin se, että toista ihmistä ei voi muuttaa. Voi vain tukea sivusta, jos toinen haluaa itse parantua. En leimaa tässä vain miehiä, tapauksia on niin monenlaisia kuin on ihmisiäkin. Myös päihteitä käyttävät naiset voivat vetää raittiin puolison päihteiden ongelmavyyhtiin mukaan. Näiden esimerkkien tarkoitus on täsmentää sanontaa: 'seura tekee kaltaisekseen'.

Päihdeongelma on sairaus josta voi parantua. Moni on saanut apua siihen Jeesukselta ja seurakunnan tuelta. Jeesus otetaan vastaan oman elämän Herraksi ja pyydetään rukouksessa anteeksi kaikkia tehtyjä syntejä ja pyydetään vapautusta riippuvuuksista, mitä ne ikinä ovatkaan. En kirjoita tähän valmista rukousta, sillä Jumala haluaa kuulla sen omin sanoin, silloin se tulee sydämestä. Jumala ei kaipaa korulauseita, yksinkertainen vilpitön rukous riittää. Rukouksen jälkeen usko saaneesi anteeksi ja rukoile päivittäin, lue Raamattua ja käy kirkossa tai muissa seurakunnan kokouksissa. Uskosta ja Jumala-yhteydestä täytyy pitää huolta, jotta se pysyy elävänä. Jeesus antaa Pyhän Hengen kautta voimia uuteen elämään, kun kuuntelee Hänen ohjaustaan ja luottaa Häneen. Muista kiittää armosta ja avusta Herraa joka päivä, sillä kiitos miellyttää Jumalaa.

Alla on kuva Jeesuksesta ja ehtoollisviinistä ja -leivästä. Ehtoollinen antaa sisäisen rauhan, sillä se on Jeesuksen määräämä sakramentti ja siten Jeesus on siinä aina rakkaudella mukana, kun nautit ehtoollisen Hänen muistokseen. Ehtoollisviiniä saa myös alkoholittomana ja ehtoollisen voi nauttia myös yksin kotona, jos kirkkoon ei pääse. Kotona oleva ehtoollisviini pitää pyhittää vain ehtoollista varten ja ehtoollisleipä voi kotona olla pieni tavallinen leipäpala ilman levitettä.

Taivaan Isän siunausta ❤

kuva: Pixabay


Suositus

Mikrosirun suunnittelija varoitti : Älä ota sirua ihosi alle !

Onko mikrosiru Ilmestyskirjan pedon luku 666 ? Kirjoitin tästä aiheesta entisessä blogissani ja kirjoitan nyt uudestaan, sillä tämä on tärke...

Luetuimmat viikon aikana