sunnuntai 21. tammikuuta 2024

Jumalan laki auttamisen siunauksista

Jumala on luonut lain, joka tuo meille takaisin sen hyvän, mitä muille annamme. Sitä lakia ei voi kuitenkaan väärinkäyttää, sillä Jumala näkee suoraan sydämeen. 

Ihmisillä on monia erilaisia asenteita, mitä tulee toisten ihmisten auttamiseen. 

Olin kerran keräämässä järjestön keräyslippaaseen lahjoituksia kauppakeskuksessa. Jotkut antoivat lippaaseen setelirahoja ja olivat silminnähden ylpeitä antamastaan lahjoituksesta. Jotkut antoivat kolikoita, eivätkä jääneet odottamaan kiitoksia. Eräs pahoitteli, ettei ollut enempää antaa kuin 2 euroa. Kaikki lahjoitus on yhtä tärkeää näissä keräyksissä, vaikka yksi eurokin, jonka arvo on suurempi kehitysmaissa. Pienistä puroista syntyy valtameri. Eräs vanhempi rouva tuli selittämään, miksi ei anna lahjoitusta, koska hänellä itsellään oli pieni eläke. Hän sanoi, että ongelmat pitää ratkaista siellä, missä hätä on, eikä auttaminen siten kuuluisi meille. Me kerääjät emme tuomitse niitä, jotka eivät lahjoita mitään, mutta olikohan tällä rouvalla kuitenkin huono omatunto, koska hänellä oli tarve selittää, miksi hän ei lahjoita nälkää näkevälle lapselle edes kymmentä senttiä. Jos tuo rouva olisi kävellyt lippaan ohi, en olisi pysähtynyt ajattelemaan asiaa, mutta hänen selityksensä pistivät ajattelemaan asiaa nälkäisen lapsen näkökulmasta. Kaikkein pienituloisimmillakin on Suomessa yleensä katto pään päällä, vaatetta, hyvälaatuista juoma- ja pesuvettä ja puhdasta suomalaista ruokaa. Kehitysmaan lapsilla ei ole välttämättä edes puhdasta juomavettä, ruoasta puhumattakaan. Monet heistä elävät itsekyhätyissä teltoissa tai yhteismajoissa, joissa ei ole vesijohtoja, vessoja eikä yksityisyyden suojaa. Jotkut ovat orpoja. Monet kuolevat nälkään, janoon ja sairauksiin, monia raiskataan. He ovat ihmisiä ihan kuten mekin olemme, mutta heillä ei ole keinoja eikä voimia auttaa itse itseään. Lähetysapu on rakentanut lapsille kouluja, tehnyt kyliin kaivoja ja antanut rokotteita sairauksia vastaan, sekä neuvonut aikuisia ja nuoria raskauden ehkäisyssä. Kun ihmisiä autetaan alkuun, he oppivat auttamaan itse itseään.

Jos puhutaan auttamisesta täällä Suomessa, niin jotkut ihmiset auttavat yleensä aina, jos mihin lähimmäinen apua tarvitseekin, mutta sitten heitä kuitenkin saattaa harmittaa, kun omaa aikaa kuluu toisten hyväksi. Avun saajalle se tietysti antaa ristiriitaista viestiä; tahdotko auttaa vai et ? On tietysti hyvä osata sanoa ei, silloin kun ei jaksa tai ehdi auttaa, mutta tässä esimerkissä tarkoitan niitä, joita aina harmittaa auttaa muita, mutta he tekevät sen velvollisuudesta. Sitten on myös niitä, joille toisten auttaminen ei kuulu ollenkaan elämänarvoihin, he sanovat aina ei.

Onneksi on myös ihmisiä, jotka auttavat muita iloisin mielin. Jotkut ovat auttamisestaan ylpeitä, jotkut vaatimattomia. Eräs rouva muistaa kertoa kaikille tutuille ja sukulaisille joka kerta siitä, kun hän on laittanut joulupaketin menemään vähävaraisille. Ne, jotka lahjoittavat kuukausilahjoituksia hyväntekeväisyyteen joka kuukausi vuosien ajan, auttavat enemmän, mutta vähemmällä melulla.

Jeesus opetti Vuorisaarnassa :

"Kavahtakaa, ettette harjoita vanhurskauttanne ihmisten nähden, että he teitä katselisivat; muutoin ette saa palkkaa Isältänne, joka on taivaissa. Sentähden, kun annat almuja, älä soitata torvea edelläsi, niinkuin ulkokullatut tekevät synagoogissa ja kaduilla saadakseen ylistystä ihmisiltä. Totisesti minä sanon teille: he ovat saaneet palkkansa. Vaan kun sinä almua annat, älköön vasen kätesi tietäkö, mitä oikea kätesi tekee, että almusi olisi salassa; ja sinun Isäsi, joka salassa näkee, maksaa sinulle." Matteus 6: 1 - 4

Torven soittaminen on verrattain samaa kuin oman hyväntekeväisyyden kehuminen muille ihmisille. Jeesus tahtoo, että meillä olisi oikea sydämen asenne auttamiseen, emmekä tekisi sitä itsekkäistä syistä saadaksemme kehuja. Sydämen asenne kaikessa on tärkeää, sillä väärä asenne loukkaa Pyhää Henkeä. Kuten sanottua: Iloista antajaa Jumala rakastaa!

Jeesus opettaa, että Isä antaa hyviä lahjoja meille, kun itse annamme apua muille:

"Vai kuka teistä on se ihminen, joka antaa pojallensa kiven, kun tämä pyytää häneltä leipää, taikka, kun hän pyytää kalaa, antaa hänelle käärmeen? Jos siis te, jotka olette pahoja, osaatte antaa lapsillenne hyviä lahjoja, kuinka paljoa ennemmin teidän Isänne, joka on taivaissa, antaa sitä, mikä hyvää on, niille, jotka sitä häneltä anovat! Sentähden, kaikki, mitä te tahdotte ihmisten teille tekevän, tehkää myös te samoin heille; sillä tämä on laki ja profeetat." Matteus 7: 9 - 12

Hyvät sosiaaliset taidot ovat eduksi ihmissuhteissa, mutta edellisissä Raamatun jakeissa puhutaan myös Jumalan antamista siunauksista. Jakeissa sanotaan 'sentähden', eli sillä viitataan edelliseen lauseeseen, jossa luvataan Jumalan siunauksia. Tehkää hyvää ihmisille, sillä Jumalan taivaallisen lain kautta hyvä tulee teille takaisin Jumalalta. Jumalan lakia ei mikään voi horjuttaa. 

Jeesus sanoi myös, että kun annamme apua ihmisille, me annamme Jeesukselle siinä samalla. Jeesus on hengellisenä vastaanottajana kaikissa köyhissä, yksinäisissä ja sairaissa ihmisissä, joita me autamme. Jeesus on myös niissä, joiden hädän ohi kävellään. Miten Jeesus näkeekään sellaisen hallituksen, joka ottaa pois köyhiltä ja antaa rikkaille? Jumalan lain mukaisesti siitä ei ainakaan Jumalan siunauksia maalle koidu. Jumalan säädös on sekin, että työikäisen ihmisen tulee tehdä työtä elannokseen, mutta totuus on, että kaikkien ihmisten terveys ei riitä siihen ja he ovat väliinputoajia, joita ei aina tässä yhteiskunnassa kuunnella. Jotkut toiset eivät saa työtä, vaikka haluaisivat. Kyykytys ei heitäkään auta. Hallitus tekee myös työn tekemisestä vaikeampaa erinäisin leikkauksin, joiden takia lakkoillaan laajasti. Leikkauskohteita löytyisi varmasti jostain muualta ja senkin asian Jeesus totuudessaan näkee.

Jonain päivänä jokainen joutuu vastaamaan Herramme Jeesuksen kysymyksiin teoistaan ja tekemättä jättämisistään. Olisi hyvä elää puhtaalla omallatunnolla siihen päivään asti, jotta voi sitten katsoa Jeesusta suoraan silmiin. Rukous toisten puolesta on myös lähimmäisten auttamista, kun rukoukset ovat vilpittömiä. Rukoilethan esirukouksia, katso pyynnöt täällä. Kiitos ja siunausta ensi viikkoon!




Suositus

Mikrosirun suunnittelija varoitti : Älä ota sirua ihosi alle !

Onko mikrosiru Ilmestyskirjan pedon luku 666 ? Kirjoitin tästä aiheesta entisessä blogissani ja kirjoitan nyt uudestaan, sillä tämä on tärke...

Luetuimmat viikon aikana